DOBRA VEST PRED PRAZNIKE

Svinjetina je u novosadskim trgovinskim lancima i mesarama malo pojeftinila, što dokazuje činjenica da kilogram svinjskog buta sada košta 835 dinara, a nedavno je bio oko 1.000 dinara. Takođe, i druge svinjske prerađevine prodaju se po pristupačnijim cenama, u odnosu na prethodnih par meseci.

Recimo, u jednoj velikoj trgovini svinjski but se prodaje za nepunih 700 dinara po kilogramu, a vrat za 619. Pre nekoliko meseci, po tim cenama, nisu mogla da se kupe ni svinjska rebra.

Meso, Svinjetina, Mesara
FOTO: SHUTTERSTOCK

mesarama, koje se nalaze na Futoškoj pijaci u Novom Sadu, svinjski but se prodaje po cenama u rasponu od 835 dinara do 860, a prosečna cena karea i vrata je oko 720 dinara.

Mast po kilogramu i dalje čvrsto drži svoju cenu od 449 dinara, ali postoje radnje u kojima se prodaju samo čvarci i sprža, u kojima mast može da se pazari za 350 dinara. U istoj toj prodavnici, kilogram čvaraka je već mesecima 1.500 dinara, a sprža 1.700 po kilogramu. Prošlogodišnja cena čvaraka kod njih iznosila je 2.000 dinara, a sprža je bila 2.200.

Кukuruz jeftin, gotova hrana skupa

Oni kojima trenutne cene žive vage tovljenika od 275 dinara bez PDV-a odgovaraju su farmeri u Sremu, ali bi bili još spokojniji kada bi fabrike stočne hrane znatnije spustile cenu gotove hrane.

– Кukuruz je jeftin, ali stočna hrana nije pojeftinila onoliko koliko bi trebalo zbog niskih cena uljarica i žitarica. Sada smo u zastoju što se tiče prodaje tovljenika zbog pojave afričke svinjske kuge u selu, pa čekamo da istekne zabrana o prodaji – kaže tovljač iz Laćarka Bora Šuljmanac.

Takođe, ni cena slanine za sušenje nije pala, pošto za kilogram u mesarama mora da se izdvoji oko 800 dinara. Kada je reč o svežoj slanini, može se reći da cena konstantno raste, za šta se pretpostavlja da je uzrok veća potražnja, pošto je u jesen i zimu sušimo, a leti jedemo sa paradajzom. Kilogram sveže slanine je pre dva meseca iznosio približno 700 dinara.

– Trenutno niže cene svinjskog mesa za prerađivače ne predstavljaju novinu, jer u proteklih godinu dana cene svinjetine konstantno rastu i padaju u rasponu od deset do 15 odsto – ističe Zoran Matijević iz poznate Industrije mesa.

Oscilacije u cenama u proteklih godinu dana nisu se odrazile na promet u pomenutoj mesari.

– Кao i prošle godine, i ove godine pazarilo se isto, iako je svinjetina bila skuplja za 12 odsto. Potrošači su kupovali po višim cenama, podjednako kao i sada kada je meso jeftinije. U narednom periodu neće se na tržištu svinjskog mesa ništa značajnije dešavati – navodi Zoran.

Meso, Mesara, Hladnjača
FOTO: KURIR RAJKO RISTIĆ ARHIVSKA

Isto tako, naglašava kako će tokom decembra i prve polovine januara u mesarama biti veća potražnja zbog Nove godine i Božića, a zatim od kraja januara i u februaru, najverovatnije će opet doći do spuštanja cena zbog manje potražnje.

Prema njegovim rečima, tovljačima odgovaraju cene hrane zbog jeftinog kukuruza, stoga je tov isplativ.

– Кilogram žive vage tovljenika kreće se od 250 do 280 dinara bez PDV-a – zaključuje Matijević.

Izvor : kurir.rs/dnevnik.rs

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *