DRVA, STRUJA ILI UGALJ

Najniže troškove za grejanje ove sezone imaće domaćinstva koja koriste drva, ukoliko su u područjima Srbije u kojima se taj ogrev može nabaviti po nižoj ceni.

Cena drva se kreće od 6.790 dinara po metru kubnom, a domaćinstva mogu uštedeti ako imaju novije peći, čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto.

Njihov ukupan ceh tokom šest zimskih meseci iznosiće 56.000 dinara za stan od 60 kvadrata. Najskuplje će grejanje biti domaćinstvima koja koriste struju za etažno grejanje, jer će morati za isti broj kvadrata stambenog prostora da izdvoje oko 200.000 dinara.

Ovo je objavila Agencija za energetiku Srbije, a računicu je napravila prema cenama iz prve polovine oktobra ove godine.

Ogrev, drva
FOTO: RINA

Međutim, domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, od 9.500 dinara po kubiku, i peći niže efikasnosti imaće znatno veće troškove, od 92.500 dinara. Korišćenje prirodnog gasa će i ove zime biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja, jer će iznositi 59.500 dinara, što je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg na jeftinija drva. Građanima koji se greju na pelet, ukoliko imaju efikasnije peći konstruisane za ovo gorivo, ukupan račun za šest meseci biće 84.600 dinara.

Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu i iznosiće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste tog energenta koji se koristi. Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći utrošiće 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose 113.600 dinara.

drva, grejanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najskuplje će proći domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i u kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož-ulje. Za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za struju, 173.000 dinara za lož-ulje i 156.000 dinara za propan-butan gas.

prozor, pvc, radijator
FOTO: PROFIMEDIA, SHUTTERSTOCK

Analiza troškova se odnosi na grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora pomenute kvadrature, na 20 stepeni Celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni. Za to je potrebna energija od oko 9.000 kilovat-sati. Prosečna procenjena potrošnja za grejanje u Srbiji iznosi 150 kilovata po metru kvadratnom. Pri analizi troškova energije uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste.

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva, a ne i investicione troškove, kao što su kupovina peći i ugradnja instalacija centralnog grejanja, niti troškove periodičnih pregleda i održavanja. Agencija za energetiku savetuje građanima da pri izboru načina grejanja zatraže pomoć stručnjaka.

„Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore“, navode iz AERS-a.

„Ako kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koji su energetski što efikasniji“, dodaju.

Cena uglja ista, a pelet jeftiniji

U odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena, dok je ogrevno drvo jeftinije za oko 11 odsto, a pelet za 12 procenata. Za propan-butan gas treba izdvojiti sedam odsto manje novca, dok je cena lož-ulja smanjena za osam procenata.

Prirodni gas za domaćinstva je skuplji za 31 odsto, a grejanje na struju za oko 27 procenata.

Izvor : Kurir.rs/ Novosti

Foto: Shutterstock, RINA, Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *