DRŽAVA ĆE BAŠ ODREŠITI KESU

Plan razvoja Srbije „Skok u budućnost – EKSPO 2027“ uključuje i poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače. Planira se rast subvencija od 70 procenata, a država će najviše pažnje posvetiti stočarima. Cilj je da se stočni fond ne samo sačuva već i uveća, a prvi efekti se očekuju do kraja godine, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ono što je započeto prošle godine biće nastavljeno u ovoj godini, a kako naglašava ministarka poljoprivrede ulaganja u poljoprivredu ići će uzlaznom linijom do 2027. godine.

– Mi smo povećali sve subvencije za 60 procenata u nekim sektorima, u mlečnom govedarstvu subvencije su sa 25.000 skočile na 40.000 dinara, dok su u organskoj proizvodnji 63.000 dinara po hektaru, ali planiramo da idemo dalje. Javni pozivi za IPARD biće raspisani u narednih mesec dana. Ulaganje u poljoprivredu biće oko 600 miliona evra i ta sredstva su namenjena pre svega malim i srednjim gazdinstvima, razvoju ruralnog turizma i infrastrukture. Tehnološki razvoj je veoma važan kako bi naša poljoprivreda bila održiva i konkurentna – rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Jelena Tanasković
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Ministarka kaže da država podržava one koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a poseban akcenat je stavljen na stočarstvo.

– Prošle godine uvezli smo najkvalitetnija grla, a našim stočarima ćemo davati i seme, pošto smo krajem decembra nabavili bikove iz Nemačke. Naš cilj nije samo očuvanje, nego i povećanje stočnog fonda, i nadamo se prvim efektima do kraja godine i rast od pet do osam procenata – rekla je ministarka poljoprivrede.

U 13 OPŠTINA MEŠTANI DOBIJAJU VODU

U 13 opština meštani će dobiti vodu, reč je o manjim selima, i na taj način preko 50.000 ljudi imaće vodu, i time će za projekte ruralne infrastrukture ove godine biti izdvojno 400 miliona dinara.

Kada je reč o navodnjavanju ove godine radiće se sanacija ili izgradnju novih sistema navodnjavanja na 108.000 hektara.

– Pre svega reč je o Sremu, Banatu i Bačkoj i tamo će se raditi 103.000 hektara, zatim u Topoli, Požarevcu, Šapcu i Negotinu, ali i drugim opštinama, svuda gde su projekti spremni. Navodnjavanje je ključno za našu poljoprivredu, jer uz to ne može da se desi da proizvodnja podbaci – rekla je za RTS ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Agroanalitičar Milan Prostran smatra da je selo kao „fabrika pod nebom“ i često je vrlo zahtevno kada su u pitanju subvencije;

– Našem poljoprivredniku najbitnije je da one budu uplaćene na vreme i o tome bi najviše trebalo da se vodi računa tokom prolećne i jesenje setve, letnje berbe i jesenje žetve. Poslednjih godinu dana paori su uplate dobijali pravovremeno, a pored svega toga je jako važno da novi sistem e-agrara što bolje prihvate da bi od Ministarstva primali informacije u potrebnom roku i kako bi time kasnije mogli da se rukovode – istakao je on.

Izvor : kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *