DRŽAVA PONOVO BESPOVRATNO DAJE NOVAC PAORIMA

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs radi sufinansiranja investicija kako bi gazdinstva preradom postigla veću vrednost proizvoda. Za tu namenu opredeljeno je 95 miliona dinara.

Pokrajina će sufinansirati kupovinu nove opreme za proizvodnju i preradu mesa i mleka, proizvodnju vina i rakije, preradu voća, povrća, uključujući pečurke, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja i preradu pčelinjih proizvoda.

Za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za preradu mleka i mesa na gazdinstvima u Vojvodini u ovoj godini, po jednoj prijavi može se po konkursu dobiti bespovratno od 200.000 do dva miliona dinara, a za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije od 200.000 do 3,5 miliona.

95 miliona dinara namenjeno za investicije

Za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za preradu voća, povrća, uključujući pečurke, uljanih kultura, začinskog, lekovitog i aromatičnog bilja, najviše se može dobiti bespovratno po jednoj prijavi 2,2 miliona dinara, a najmanje 200.000 dinara.

Maksimalan iznos bez vraćanja novca, takođe po jednoj prijavi, za sufinansiranje investicija radi nabavke op­re­me za preradu pčelinjih proizvoda jeste 350.000 dinara, dok je minimalan iznos 150.000 dinara.

U konkursu je istaknuto i da se bespovratno daje do 60 odsto prihvatljivih troškova investicije, dok preduzetnici i pravna lica čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i osobe mlađe od 40 godina mogu dobiti do 70 odsto ukupno prihvatljivih troškova ivesticije.

Dinari, Novčanice, Dinar, 2000 dinara
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pokrajina želi da podigne standard na selu

Кonkurs je otvoren do 5. aprila ove godine. Objavljen je da bi registrovana poljoprivredna gazdinstva proširila asortiman novim proizvodima, brendirala ih i tako uvećala prihode na selu, postala konkurentna na domaćem i stranom tržištu i uskladila se sa standardima, politikama i praksama EU.

Pokrajina sufinansiranjem želi da poljoprivredna domaćinstva smanje troškove proizvodnje i unaprede tehničko-tehnološku opremljenost.

Od 60 do 70 odsto troškova investicije u subvencije

Pravo na podsticaje imaju aktivni poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor : kurir.rs/Dnevnik

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *