DRŽAVA SRBIJA DAJE DOBRE PARE ZA OVAJ BIZNIS

Proizvodnja ribe iz ribnjaka postaje sve unosniji posao u Srbiji, pogotovo ako govorimo o uzgajanju šarana. U Srbiji se trenutno najviše uzgaja kalifornijska pastrmka i šaran, ali i beli i sivi tostolobik, beli amur, som, smuđ, štuka.

Za jedan ribnjak ukupno je potrebno bar 40.000 evra. Investicija je u startu bar 7.000 evra, a evo i kako da dobijete taj novac od države.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji trenutno ima oko 200 ribnjaka, a prema podacima iz 2019. godine proizveli smo ukupno 8.000 tona ribe (6.000 tona šarana i 2.000 pastrmke).

Šta je sve potrebno za ribnjak?

Oprema potrebna za jedan ribnjak zavisi od toga koju vrstu ribe želite da uzgajate. Ako je to šaran, treba obratiti pažnju na površinu jer za tu vrstu ribe je potrebna veća površina, dok u slučaju štuke je potrebna veća količina vode.

Za uzgoj šarana potrebno je bar 10 hektara površine na kojoj će se on uzgajati.

Na primer, za 10 tona pastrmke potrebno je oko 90 litara protoka vode u sekundi. Za pastrmku je bitna i lokacija, blizina izvora, kao i činjenica da temperatura izvora od 9 do 16 stepeni.

Kolika ulaganja su potrebna za jedan ribnjak?

Za ove primere ribnjaka potrebno je minimum 40.000 evra, ukoliko se za uzgoj pastrmke naprave 3 bazena od 100 kvadrata vode, sa protokom od 90 litara u sekundi. Sa ovim ribnjakom možete da proizvedete oko 12 tona ribe.

Subvencija države za ribnjake

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vojvodine je ove godine raspisao konkurs za dodelu subvencija za izgradnju ili rekonstrukciju ribnjaka na teritoriji AP Vojvodina.

Subvencija sleduje svima koji žele da podignu ribnjak, na površini ne manjoj od jednog hektara i ne većoj od 100. Za rekonstrukciju ribnjaka može se dobiti najviše 500.000 dinara po hektaru, a za podršku podizanju novih iznos ne može biti veći od 800.000 takođe po hektaru.

Izvor : Kurir.rs/Blic

Foto : Shutterstock, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *