EVO GDE I KOJE KUĆE DO 10.000 EVRA MOGU MLADI DA KUPE? 

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je prošle nedelje konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. Mladi će imati priliku da dobiju kuću na selu i bespovratnu pomoć u iznosu od 10.000 evra. Kako je ranije najavljeno, za program kupovine seoskih kuća sa okućnicom opredeljeno je 500 miliona dinara. Proverili smo kakve sve kuće mogu da se kupe po toj sumi i donosimo vam selekciju nekoliko zanimljivih.

Seoskom kućom sa okućnicom u okviru Programa smatra se kuća sa ekonomskim dvorištem, koje se nalazi na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću. Tokom trajanja prethodnog programa obezbeđeno je čak 10.000 odraslih i dece, a useljeno je 2.650 kuća.

kuće, kuće za mlade
FOTO: PRINTSCREEN

Prosek onih koji su konkurisali ranije i dobili kuće je ispod 30 godina. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća – Bačko Petrovo selo koje ima 82 kuće.

Neophodno je da kuće imaju struju, vodu, kanalizaciju (septičku jamu), a da selo ima bar jedan od objekata društvenog standarda (prodavnicu, poštu, ambulantu, školu…).

Selo Barbatovac: 6.000 evra

Imanje od 1,5 hektara sa kućom od 80 kvadrata u selu Barbatovac, na 6 kilometara od opštine Blace, prodaje se za 6.000 evra. Jedina mana je što ima struju, ali ne poseduje vodu. Ipak, vlasnik nekretnine navodi da se u blizini nalazi izvor odakle bi se mogla dovesti. Dodaje se da je zemlja plodna.

kuće, kuće za mlade
FOTO: PRINTSCREEN

Kuća za stočarstvo i pčelarstvo: 8.000 evra

Kuća od 60 kvadrata sa vodom i strujom prodaje se u mestu Vojvodinci kod Vršca za 8.000 evra. U oglasu stoji da se pored kuće nalazi državni pašnjak od 170 hektara, idealan za stočarstvo.

U dolini Crnog Timoka sa prelepim pogledom na Rtanj: 8.000 evra

Stara kuća, kojoj je potrebna sanacija, u centru sela Jablanica ide na „doboš“ za 8.000 evra. Ima pogled na planinu Rtanj, a uz kuću ide i susedna parcela (voćnjak) od 907 kvadrata. Dodaje se da je moguće priključenje na kablovsku i internet mrežu. Kuća je uknjižena.

Kuća sa dvorištem u selu Donja Kruševica u opštini Golubac prodaje se za 8.500 evra. Nalazi se na placu na oko 5 ari, ograđena betonskom ogradom. Poseduje vodu i struju.

kuće, kuće za mlade
FOTO: PRINTSCREEN

„Objekti uz malo prepravke mogu se odmah useliti, ima i prostorija za kupatilo i kuhinju“, navodi se u oglasu.

Kuća sa lepim pogledom na okolinu: 9.000 evra

Kuća od 40 kvadrata prodaje se u okolini Sokobanje za 9.000 evra. Nalazi se na uzvišenju i ima lep pogled na okolinu.

Dodaje se da je objekat starije gradnje, te je potrebna adaptacija. Ima priključenu vodu, dok je struja uvedena u kuću i trenutno je isključena. Kuća se nalazi na placu ukupne površine oko 23 ari.

Procedura za kupovinu kuće

Sistem je jednostavan: zainteresovani samostalno bira kuću u delu Srbije za koji se odluči, a vrednost kuće (do 1,2 miliona dinara) procenjuje jedinica lokalne samouprave. Zatim konkuriše, a Ministarstvo za brigu o selu odobrava neophodna sredstva, novac uplaćuje opštini, a opština prodavcu.

kuće, kuće za mlade
FOTO: PRINTSCREEN

Sledi potpisivanje ugovora kod javnog beležnika. Mogu da konkurišu punoletni građani Srbije ne stariji od 45 godina, koji ne poseduju nepokretnosti (osim poljoprivrednog zemljišta). Pored ostalog, uslov je i da nisu u prethodnih pet godina prometovali – prodali nepokretnost.

Subjekti koji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom su punoletni državljani Republike Srbije koji nemaju navršenih 45 godina života i pripadaju sledećim kategorijama: pojedinac, samohrani roditelj, bračni par, vanbračni partneri.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Foto: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *