EVO KADA JE BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU

Kao i Pravoslavni, katolički praznici takođe okupljaju porodice i veselo se dočekuju među vernicima.

Božić je najveći katolikki vraznik, ali i najvažniji događaj u godini za Katoličke zajednice gde uzbuđenje, slavlje i božićni duh počinju i nedeljama pre samog praznika, šireći dobro raspoloženje. Ovo je dan kada se slavi slavi rođenje Isusa Hrista.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Katolički Božić
Katolički Božić

Katolički Božić slavi se svake godine 25. decembra, a tokom ove godine se pada u ponedeljak.

Oni koji se pridržavaju julijanskog kalendara, Božić proslavljaju 7. januara.

Osim Rimokatoličke crkve, postoje i pravoslavni vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru pa Božić slave 25. decembra. Takođe, na ovaj dan Božić slave i protestantska i anglikanska crkva.

Ramokatolička crkva
Ramokatolička crkvafoto: AP

Kako uči hrišćanstvo, Isus Hrist rođen je tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka ka zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Njegovo rođenje donelo je svetlost istine ljudskom rodu, čime je ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Katolički Božić
Katolički Božić

Običaj da se u crkve postave jasle, sa figurama koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je Hristos rođen, potiče iz 13. vijeka.

Takve jasle u svojim domovima danas imaju i vernici.

Izvor : Espreso

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *