EVO KADA PRELAZIMO NA ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju 29. oktobra u tri sata ujutru kada ćemo kazaljke pomeriti sa tri na dva sata i dobiti dodatnih sat vremena.

Evropska unija najavila je pre nekoliko godina da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno, međutim, to se još nije dogodilo. Predlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje, dok se na letnje prelazi poslednje nedelje u martu kada se vreme pomera jedan čas unapred.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vreme automatski će da „pređu“ na zimsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji „ne ume“ automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomerite kazaljke jedan čas unazad, sa 3 na 2 sata.

Inače, čas koji se, zbog pomeranja unazad, pojavljuje dva puta između dva i tri sata, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *