EVO KAKO DA IZRAČUNATE KOLIKO SMETE DA BUDETE U EVROPSKOJ UNIJI

Građani i građanke Srbije koji poseduju biometrijski pasoš izdat od strane Koordinacione uprave mogu da borave u državama Evropske unije 90 dana u 180 dana.

Dakle, tri meseca u šest meseci je dozvoljeno da se građani i građanke Srbije, uz važeću putnu ispravuzadrže u državama Evropske unije bez borvišne ili radne vize.

No, ono što najviše muči građane jeste kako se računa tih 90 dana u 180.

Pasoš Republike Srbije
Pasoš Republike Srbijefoto: Profimedia

Prvenstveno što građanima pada na pamet jeste da tih 90 dana (tri meseca) odjednom provedu u EU a potom da narednih 90 dana budu van država Evropske unije.

To je svakako najlakše rešenje ukoliko neko ide na putovanje kroz Evropu ili sezonski rad.

S druge strane, za građane i građanke koji često idu u države Evropske unije, ali se ne zadržavaju duže od nekoliko dana prilikom svakog odlaska, važno je da znaju kako se računa tih 90 dana u 180.

Novinarka Espresa je pisala MUP-u, no do trenutka objavljivanja teksta nije dobila odgovor, stoga je informacije pronašla na relevantnim sajtovima (EU u SrbijiAmbasada Švedske).

Pasoš
Pasošfoto: RINA

Tako se prema pronađenim informacijama računanje tih 90 dana gleda od prvog trenutka ulaska pre tačno 180 dana u države Evropske unije do sadašnjeg trenutka kada ponovo građani i građanke Srbije ulaze u EU.

Dakle, računanje ne ide kalendarski od 1. januara do 30. juna ili od 1. jula do 31 decembra iste godine, već hronološki unazad 180 dana što u stvari najviše buni građanke i građane Srbije, a često ih dovodi u neprilike.

Stoga, građankama i građanima Srbije ostaje da samostalno računaju pre nego što pređu granicu da li su u prethodnih 180 dana (šest meseci) bili ukupno manje od 90 dana.

Iako postoji sajt na kome građani i građanke mogu izračunati koliko dana su bili u EU u poslednjih 180 dana, oni i dalje moraju ručno uneti datume.

Građani koji ni u jedno trenutku ne pređu 90 dana boravka u EU u poslednjih 180 dana neće imati probleme sa kaznama, ali kazne ipak postoje i nisu male.

Granica
Granicafoto: Tamara Trajković

Kazna za prekoračenje boravka u EU

U zavisnosti od države u kojoj primete da su građanke i građani Srbije prekoračili bezvizni boravak u EU u toku 180 dana, kazne variraju.

Ipak, najčešći primeri kazni jesu:

  • deportacija;
  • zabrana ulaska u državu EU;
  • zatvorska kazna.

Naravno, jasno je da će građanke i građani Srbije voditi računa, ali upravo samostalnost računanja dana provedenih u EU bez boravišne ili radne vize naprosto otežava postupak sabiranja dana koje su proveli 180 dana unazad od trenutka kada planiraju da ponovo idu u neku državu Evropske unije.

*Ova pravila važe za sve države Evropske unije sem za Irsku.

Izvor : Espreso

Foto: AP Photo Darko Vojinovic

https://www.espreso.co.rs/vesti/drustvo/1419244/koliko-srbi-mogu-da-borave-u-drzava-evropske-unije-racunanje-dana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *