EVO KAKO DA IZRAČUNATE POTROŠNJU GORIVA

Leto samo što nije stiglo, a sa njim i priprema za letovanje. Ukoliko ste razmišljali da na odmor idete kolima, sigurno se pitate koliko bi goriva trebalo da sipate da biste stigli na svoju destinaciju.

Da biste to znali bitno je da znate koliko goriva troši vaš automobil. Svi vozači imaju neku ideju o tome, ali evo kako možete još preciznije da izračunate. Prvo sipajte gorivo do vrha, a zatim vozite dok se kazakljica za gorivo ne spusti na pola, zatim ponovo napunite rezervoar i nastavite da vozite. Izračunajte koliko ste kilometara prešli u ta dva puta i koliko ste goriva sipali.

Podelite koliko ste litara potrošili i koliko ste kilometara prešli, a zatim dobijenu cifru pomnožite sa 100. Rezultat koji dobijete je vaša potrošnja. Ponovite postupak još nekoliko puta da biste bili sigurni da ste sve dobro izračunali.

Takođe, nemojte previše brinuti ukoliko primetite da trošite malo više goriva nego što ste mislili. U zavisnosti od toga da li vozite benzinca ili dizelaša potrošnja goriva varira. Dok benzinci troše više goriva leti, dizelaši troše više zimi, tako da bi bilo pametno da ovaj postupak proverite više puta.

Izvor : Espreso/Kurir.rs

Foto : Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *