EVO KAKO DA RANIJE PRESTANETE DA RADITE

Iz Inđije je stiglo pitanje zainteresovanog koje glasi – da li pravo na invalidsku penziju može da ostvari bez obzira na to koliko ima godina života i koliko staža.

Kako su istakli iz Fonda PIO, da bi osiguranik ostvario pravo na invalidsku penziju, kada lekarska komisija utvrdi potpuni gubitak radne sposobnosti, takođe mora da ispunjava uslove po godinama života i staža osiguranja.

Pravo na invalidsku penziju može se ostvariti kada se utvrdi da je potpuni gubitak radne sposobnosti nastao do godina života potrebnih za starosnu penziju: ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, bez obzira na dužinu staža osiguranja, a ako je invalidnost posledica bolesti ili povrede van rada, potrebno je najmanje pet godina staža osiguranja.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta/Dragan Gojić

Ako je invalidnost nastala do 20 godina života potrebna je najmanje jedna godina staža osiguranja, ako je nastala do 25 godina, potrebne su dve godine staža osiguranja, a ako je nastala do 30 godina, potrebno je najmanje tri godine staža osiguranja, glasi odgovor.

Izvor : Espreso/ Penzionisani/ V.P

Foto: Beta / Dragan Gojić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *