EVO KAKO IZGLEDA LEKARSKI PREGLED ZA VOZAČKU DOZVOLU

Kandidati koji žele da upišu vožnju i dobiju vozačku dozvolu najpre moraju da obave lekarski pregled, kako bi dobili uverenje kojim dokazuju da su sposobni da upravljaju motornim vozilom.

Kako bi kandidati mogli da dobiju ovo uverenje potrebno je da obave određene preglede – predlog oftamologa, neuropsihijatra, psihologa i pregled lekara opšte prakse. Ovo važi za vozačku dozvolu A i B kategorije, ukoliko ste kandidat za C, D i E kategoriju, pored navedenog neophodno je i da se uradi krvna slika.

Svaki od lekara mora dati svoju pozitivnu ocenu, tek nakon toga kandidat može početi sa praktičnom i terorijskom obukom.

Sve ovo se može završiti vrlo brzo, s obzirom da pregledi ne traju dugo. Pregled kod oftamologa traje nekih pola sata, kod neuropsihijatra 10 minuta, kod lekara opšte prakse između 5 i 10 minuta.

Oftamolog će na pregledu ustanoviti da li kandidat ima neku dioptriju, čime se određuje da li su tokom vožnje potrebne naočare za vid ili ne.

Činjenice/ Koji pregledi su potrebni

– Pregled oftalmologa

– Pregled neuropsihijatra

– Pregled psihologa

– Pregled lekara opšte prakse

Neuropsihijatar i psiholog na osnovu određenih podataka koje uzima, na osnovu razgovora i nekih vežbi, određuje da li je kandidat u psihičkoj snazi da upravlja motornim vozilom.

Kada je reč o pregledu kod lekara opšte prakse, on izgleda poput pregleda za školu ili rutinski pregleda. Lekar opšte prakse ocenjuje sveopšte fizičko zdravlje.

Izvor : Kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *