EVO KAKVO ĆE BITI PROLEĆE I LETO U SRBIJI

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do avgusta ove godine u kojoj se navodi da će letnji meseci u Srbiji ove godine biti prosečno topliji.

Naime, prema njihovoj prognozi mart će u većem delu naše zemlje biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Vojvodini i Timočkoj Krajini biti topliji i vlažniji mesec. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5.6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS – navodi se u prognozi i dodaje:

toplo vreme, februar, ilustracija, sunce, lepo vreme, proleće
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

– U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko šest mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

APRIL 2024

Prema sezonskoj prognozi april će biti topliji i prosečno vlažan mesec, a u prvoj dekadi je moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.3ºS – navodi RHMZ i dodaje: – Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 54 mm.

kiša, jesen, jesenji dan, kišni dan, kišobran, gradski prevoz, autobusko stajalište, ljudi čekaju autobus
FOTO: PETAR ALEKSIĆ

Maj će u većem delu Srbije biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u Jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji maj. Majske kiše.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.1ºS. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u Jugoistočnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

leto, vrućina, žega, toplo vreme
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

JUN Prema najavi RHMZ u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlјi jun.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.4ºS – piše u sezonskoj prognozi:

– U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama visšegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodipnji prosek, a u Vojvodini biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Leto, Vrućina
FOTO: NEMANJA NIKOLIĆ

JUL

Topliji i prosečno suv jul. Moguća pojava toplotnih talasa, piše RHMZ.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.3ºS. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

Vrućine, prognoza, žega, Vremenska Prognoza
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

AVGUST

Avgust će u većem delu Srbije biti topliji i suvlјi, a u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan jun. Toplotni talasi.

– Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.7ºS – piše RHMZ i dodaje: – Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u Zapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

Izvor : kurir.rs/Aleksandra Kocić

Foto: Ana Paunković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *