EVO KO SVE MOŽE DA IDE U PENZIJU SA 50 GODINA

Beneficirani radni staž je moguć u skoro 40 industrija u Srbiji, a trenutno to pravo ima više od 100.000 radnika! Jedna godina provedena na takvom radnom mestu se računa kao 14 meseci ili čak 15, 16 ili godinu i po dana. Zato možete otići u penziju i sa 50 godina, odnosno sa 14 godina radnog staža manje nego što je inače potrebno, a da vam pritom penzija bude i do 20 odsto veća.

Pravo na beneficirani radni staž imaju svi koji su zaposleni na poslovima na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan po zdravlje sa jedne strane.

Zaposleni u nekim državnim institucijama

Pravo na beneficirani staž imaju zaposleni u MUP, BIA, VBA, VOA, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Poreskoj policiji, Vojsci Srbije, a od decembra 2019. godine i sudije, tužioci i zamenici tužioca.

MUP, MSP, BIA, VBA, VOA, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Poreska policija, Vojska Srbije: sa navršenjem 55 godina života i 24 godine staža osiguranja od čega 14 godina efektivno provedenih na radnim mestima na kojima se staža osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

podoficir i oficir u Vojsci Srbije: 53 godine života i 40 godina penzijskog staža

pukovnik u Vojsci Srbije: 54 godine života i 40 godina penzijskog staža

pripadnici specijalnih jedinica BIA, VBA i VOA: 53 godine života i 20 godina efektivno provedenih na određenim specifičnim poslovima u specijalnoj jedinici

ostali policijski službenici: 60 godina života i 25 godina rada od čega 15 godina efektivno preovedenih na radnim mestima na kojima se staža osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Baletski igrači i operski pevači na spisku za beneficirani radni staž

Sa druge strane, pravo na beneficirani radni staž imaju i zanimanja definisana u Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem. Na tom spisku se nalazi 37 različitih industrija, tj. sektora:

Rudnici

Geološka i rudarska istraživanja

Crna metalurgija-železare

Obojena metalurgija

Livnice

Kovačnice

Proizvodnja vatrostalnog materijala

Vatrostalno zidanje

Proizvodnja i prerada nafte i proizvodnja tečnog naftnog gasa

Šumarstvo i drvna industrija

Hemijska industrija

Namenska proizvodnja eksploziva i eksplozivnih materija

Rečna brodogradnja i brodoremont

Proizvodnja stakla

Saobraćaj

Izgradnja i održavanje dalekovoda i nadzemnih vodova

Graševinarstvo

Grafička industrija

Kožarsko-prerađivačka industrija

Tekstilna industrija

Gumarska industrija

Farmaceutska industrija

Proizvodnja električne energije (termoelektrane i toplane)

Proizvodnja akumulatora

Industrija mesa

Industrija kablova

Rad na niskim temperaturama

Rad pod vodom

Indstruija viskoznih proizvoda i celuloze

Proizvodnja hlora i lužine

Komunalna delatnost

Zdravstvene ustanove

Proizvodnja vagona

Umetnička delatnost

Nuklearna postrojenja i laboratorije

U nekim od ovih sektora i industrija sam nekoliko zanimanja ima pravo na beneficirani radni staž, dok se u drugima na spisku nalazi veći deo radnih mesta u industriji.

Zanimljivo je da se na spisku beneficiranih zanimanja nalaze i baletski igrači i operski pevači, rame uz rame sa rudarima, roniocima, pilotima,

Koji su uslovi za beneficirani radni staž?

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

Da bi se staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem (tj. da bi se računao beneficirani radni staž) potrebno je da se lice efektivno bavilo opasnim poslovima minimum 10 godina, za starosnu penziju, i 5 godina, za invalidsku penziju.

Takođe, pravo na beneficirani radni staž imaju i svi koji sami sebi plaćaju staž, pod uslovom da se utvrdi da su zaista radilil teške i opasne poslove koji su zakonski obuhvaćeni ovom beneficijom.

Koeficijent prevremene penzije

Što se tiče samog koeficijenta, on se obračunava u zavisnosti od težine posla, opasnosti i štetnosti za zdravlje kao i preduzetih mera zaštite na radu. Jedna godina provedena na takvom radnom mestu se računa kao 14,1 5, 16 ili 18 meseci.

Što se tiče obračuna penzije, jedina razlika je što se za obračun ličnog koeficijenta kod beneficiranih penzija uzimaju zarade ostvarene od 1. januara 1996. godine. Kod ostalih osiguranika u pitanju je 1. januar 1970. godine, što penziju po beneficiranim uslovim uvećava za 20 odsto.

Snižavanje starosne granice

Kako piše na sajtu Zavoda za socijalno osiguranje, starosna granica se snižava osiguraniku, koji je na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž), navršio najmanje 2/3 od ukupno navršenog staža osiguranja, zavisno od stepena uvećanja staža za po jednu godinu, i to:

za svakih pet godina provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 14 meseci;

za svake četiri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 15 meseci;

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

za svake tri godine provedene na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 16 meseci;

za svaku jednu godinu i šest meseci provedenih na radnom mestu, odnosno poslu na kome se efektivno provedenih 12 meseci računa u staž osiguranja kao 18 meseci.

Starosna granica se može sniziti najviše do 55 godina života, a osiguranicima koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računasa uvećanim trajanjem tako da se 12 meseci računa kao 18 meseci, starosna granica se može sniziti najviše do 50 godine života.

I redovno i vanredno povećanje penzija do kraja godine

Do kraja godine, penzionerima stiže novac po više osnova.

Zahvaljujući novim merama i pomoći države, prosečna penzija u Srbiji ide na oko 45.390 dinara u proseku! I to vrlo brzo. Na novu linearnu povišicu će imati pravo svi najstariji građani, njih oko 1,65 miliona. Do kraja godine penzionerima stiže i po 800 dinara od besplatnih akcija koje su dobili od države pre deset i više godina.

Izvor : Espreso/Blic Biznis

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *