EVO KOLIKO RODITELJE KOŠTA ĐAK PRVAK

Svakog avgusta ista priča. Roditelje koji spremaju decu za školu, a posebno za polazak u 1. razred, krene da „boli glava“ pri pomisli na obaveze, pripreme, troškove.

Iako je Grad Beograd doneo odluku da udžbenici za ovu školsku godinu budu besplatni (Budžetom za 2023. obezbeđena su sredstva za ovu namenu), roditelje i dalje čekaju brojni rashodi, naročito imajući u vidu poskupljenja svega.

Konsultovali smo mame, čitateljke Telegraf Biznisa, i evo šta nam one kažu u vezi sa spiskom stvari i troškova.

– Treba nam svašta (smeh). Iako je komplet knjiga besplatan, treba dokupiti neke udžbenike kao što je Digitalni svet ili materijal za građansko, a mimo toga, svakako pribor, ranac, odeću, opremu za fizičko/likovno – priča nam Marija Z. iz Beograda.

Kaže da su dobre pernice, napunjene, u proseku 2.000 do 3.000 dinara, dok je solidan, anatomski ranac najmanje 5.000 dinara.

– Pojave se i neki kvalitetniji rančevi na akciji, za oko 3.000 RSD, ali se oni odmah rasprodaju.

Marija nam kaže da će svom drugom detetu, kao i starijem, obezbediti satić-smartić, odnosno popularni pametni sat za decu sa GPS-om, koji košta između 25 i 100 evra.

– U zavisnosti od motiva i kvaliteta, sveske A4 formata uveliko koštaju više od 100 dinara, a drvene bojice – one bolje, idu od 600 pa do 1.000 dinara po kompletu. Takođe, roditelji uglavnom previde troškove kao što su specijalna odeća za prvi dan škole, nove cipelice, kabanica i dodatna oprema – kaže Marija za naš portal.

Anita (36) ističe kako će „o svemu misliti tek posle odmora u avgustu“ (smeh).

– Ne znam koliko ćemo trošiti na novu odeću, ali ono što moramo kupiti jesu ranac, pribor… Frka mi je koliko će sve to da košta, jer već imamo svakodnevne rashode. Planiramo da idemo u nabavku krajem meseca, prvo nam je dete, pa ne znamo još šta nam sve treba – kaže nam Anita.

Kako kaže, jedino je teši što joj je ćerkica uzbuđena jer treba da krene u prvi razred.

– Ono što nam trenutno zadaje najviše muka jeste plaćanje dnevnog boravka. Plaćali smo i privatni vrtić, ali smo za to imali subvenciju, a za ovo toga nema. Savetuju nam da dete dajemo u privatni boravak, a kako ovde u Beogradu nemamo babe i dede da je čuvaju, moraćemo na kraju da računamo i tih dodatnih 30.000 dinara.

– Meni, kao majci, najteže pada to što će opet biti van kuće po 10 sati dnevno, dok se suprug i ja ne vratimo sa posla – priča nam Anita.

Još jedna mama iz Beograda nam kaže da planira da dete upiše u državni dnevni boravak, koji košta 8.000 mesečno, a gde roditelji faktički plaćaju samo hranu. Kada dete ide u školu prepodne, onda ima ručak u boravku, a kada ide popodne, onda ima doručak i užinu.

– Dakle, plaćate samo ketering, ostalo ne. Kad kažem ostalo, mislim na sam boravak deteta u dnevnom boravku i rad sa učiteljicom, koja im pomaže oko domaćih zadataka – priča nam Jovana M.

Izvor : Espreso/ Telegraf Biznis

Foto : Profimedia, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *