EVO KOLIKO SU VEJP I SNUS ZAPRAVO OPASNI!

Udisanje mešavine nikotina, vode i ukusa iz elektronske cigarete mnogi vide kao alternativu pušenju, a potencijalno i način za ostavljanje cigareta.

Nakon više od decenije njihovog postojanja, na svetskom nivou povela se polemika o potencijalnim zdravstvenim rizicima po korisnike. Čini se da slično nepoverenje prema ovim proizvodima dele i naši građani. Budući da ih zakon još ne prepoznaje, maloletnim licima, uprkos rizicima, njihova upotreba nije zabranjena.

Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije, upozorava da sastav elektronskih cigareta vrlo često varira, te da one mogu sadržati i opasne materije kao što su diacetil i formaldehid, a koji mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje.

– Ono što obično ulazi u sastav te tečnosti jesu materije koje čine da taj dim, odnosno ta para izgleda kao para tj. aerosol i takođe ulazi nikotin. Nikotin izaziva zavisnost i utiče na porast adrenalina u telu što vuče za sobom probleme tipa bolesti srca i krvnih sudova. Taj „popcorn sindrom“ pluća, koji uzrokuje stvaranje ožiljaka u plućnom tkivu i kasnije smanjenje vitalnog kapaciteta ovog organa je nešto što se javlja vrlo često i tiho, podmuklo tako da se ne utvrdi dok ne dođe do značajnog oštećenja – istakla je prof. dr Svetlana Stanišić, doktor fizičke hemije.

Kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Osim lošeg uticaja na pluća, sve češće konzumacija ovih proizvoda dovodi i do ozbiljnih problema sa zubima i usnom dupljom, upozoravaju stomatolozi.

– Kiselost u ustima raste konzumacijom ovih cigareta. Samim tim pogodna je sredina za razvoj bakterija i nastanak karijesa. Snus konkretno, odnosno nikotinske vrećice, koje se stavljaju direktno na desni tj. između usne i desni što dovodi do pojave nekih lokalnih oštećenja desni, koje mogu da izazovu i karcinom u usnoj duplji jezika, ždrela, grla pa čak i želudca – rekla je Milica Vujanović, stomatolog.

Kurir televizija
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Nacrt zakona o duvanu, koji je Ministrastvo finansija stavilo na javnu raspravu, osim duvanskih proizvoda čija prodaja je maloletnim licima već zabranjena, uvodi novu kategoriju koju čine proizvodi koji ne sadrže duvan. Ukoliko taj Zakon bude usvojen, već krajem godine vajpovi, pafovi, nikotinske vrećice i slični proizvodi biće stavljeni na crnu listu proizvoda dostupnih tinejdžerima.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *