EVO U KOJIM SLUČAJEVIMA NIKAKO NE TREBA PLAĆATI KARTICOM

Ako znate da biste na kraju mogli da vratite nešto što ste kupili uvek koristite gotovinu, kaže Stiven Holms, finansijski stručnjak i viši investicijski savetnik. Stručnjaci su dali sledeće savete:

1. Stvari koje možete vratiti

Prema Holmsu, mnogi ljudi odustaju od isprobavanja stvari u prodavnici i umesto toga će kupiti dve ili tri veličine iste košulje ili pantalona, isprobati ih kod kuće i vratiti veličine koje im ne trebaju. Ali verovatno ćete morati da pričekate da dobijete svoj novac natrag ako ste platili bilo čime osim gotovinom. Većina prodavnica će vam automatski vratiti novac prema izvornom obliku plaćanja koji ste koristili za kupovinu.

– Novac bi bio vraćen na vašu kreditnu karticu ako ste je koristili, a novac se pojavi na računu uglavnom tek nekoliko dana. Ali, ako vaš račun pokazuje da ste kupovinu platili gotovinom, prodavnica će vam nadoknaditi isti iznos. Gotovinska plaćanja vraćaju se odmah nakon što se proizvodi vrate – objašnjava Holms.

plaćanje, kasa, dinari, kupovina
FOTO: FILIP PLAVČIĆ

2. Kupovine tokom putovanja

Kada odlučite da s nečim počastite na odmoru, korišćenje gotovine može vam pomoći da izbegnete neke ozbiljno šokantne troškove. Karter Seut, finansijski savetnik i glavni izvršni direktor Kredit samita, kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete jer bi vam plaćanje karticama moglo doneti dodatne naknade.

– Ako se nalazite u drugoj zemlji, korišćenjem kreditne kartice moglo bi vam se naplatiti pozamašna naknada za inostrane transakcije – upozorava on.

Korišćenje gotovine takođe vas može sprečiti od slučajnog prekomernog trošenja tokom putovanja. Ako idete na odmor i želite da potrošite samo određenu količinu novca, to u gotovini takođe vam može pomoći da budete na pravom putu da ispunite svoje proračunske ciljeve.

3. Vaša mala svakodnevna potrošnja

Međutim, gotovina ne bi trebalo da bude samo vaša valuta kada putujete. Takođe bi trebalo da koristite ovaj oblik plaćanja za mnoge svoje svakodnevne transakcije

– Male kupovine, poput namirnica, trebalo bi da se obavljaju gotovinom. To je zato što je iznos novca koji se razmenjuje minimalan, a korišćenje gotovine odvraća ljude od impulsivne kupovine – smatra Majkl Kolins, CFA, profesor finascija na Endicott Collegeu u Beverliju, Masačusets.

plaćanje, kartica, prodavnica, kupovina
FOTO: PROFIMEDIA

Korišćenje gotovine može vam pomoći da efikasnije proračunate svoju svakodnevnu potrošnju i spreči vas da preterate. Takođe je važno koristiti gotovinu za male kupovine kako biste izbegli naknade za prekoračenje povezane s debitnim i kreditnim karticama.

4. Kupovina sekend hend robe od onlajn prodavaca

Mrežna tržišta poput Fejsbuka mogu biti izvrstan način da ljudi uštede na skupim proizvodima kupujući ih polovne od nekoga drugoga, ali za te transakcije se ne koriste bilo kakve metode plaćanja.

5. Gorivo

Sledeći put kad plaćate gorivo, posegnite za gotovinom umesto karticom, jer većina benzinskih stanica nudi popust za gotovinsko plaćanje.

Na benzinskim stanicama u svetu označene su više cene za kartično plaćanje kako bi se nadoknadile naknade za transakcije banaka i kartičarskih kuća. Razlika negde može da bude i do 40 centi, pa je prilikom plaćanja goriva najbolje platiti gotovinom kako biste iskoristili popuste.

Izvor : kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *