GASITE OVA 4 UREĐAJA I RAČUN ZA STRUJU ĆETE PREPOLOVITI

Četiri uređaja su glavni „gutači“ električne energije u domaćinstvima – mašine za pranje (i sušenje) veša, pranje posuđa, frižideri i televizori.

Barem tri od ta četiri uređaja poseduje skoro svako domaćinstvo.

Energetski institut Hrvoje Požar iz Zagreba sproveo je projekat „Uštedi energiju!“ dajući građanima savete za energetski efikasno korišćenje kućnih uređaja a, kako piše Poslovni dnevnik, evo šta savetuju.

Mašine za pranje posuđa

Umesto pranja posuđa na ruke, preporučuje se korišćenje mašine za pranje posuđa jer se time štedi i električna energija i voda, ali uz korišćenje kratkog programa pranja s niskim temperaturama.

Što je kapacitet mašine za posuđe veći, to je veća i potrošnja električne energije i vode. Stoga je savet da se pre kupovine mašine uzme u obzir kolike su potrebe domaćinstva za pranjem. Savet je i da se pre početka pranja prostor mašine dobro popuni, a posuđe u nju složi tako da se maksimalno iskoristi prostor.

Mašine za pranje i sušenje veša

Budući da sredstva za pranje veša i omekšivači zagađuju okolinu, stručnjaci preporučuju njihovu umerenu upotrebu. I kod mašine za veš preporučuje se pranje na nižim temperaturama jer je tada potrošnja energije znatno manja.

Bubanj ne treba natrpavati do vrha, ali ni prati “pola bubnja”. Stručnjaci kažu da je mašina puna kad vam stane šaka u bubanj bez pritiskanja odeće. I u ovom slučaju vredi pravilo: što je veći kapacitet mašine, veća je potrošnja energije i vode. Kombinovani uređaji – za pranje i sušenje veša u jednom manje su efikasni od pojedinačnih. Stručnjaci savetuju mašinsko pranje u vreme niže tarife. Isto važi i za mašinu za sudove.

Televizori

Kod televizora vredi pravilo “veličina je bitna” jer veći ekran znači i veću potrošnju energije. Najbolje iskustvo gledanja dobićete kada ekran zauzima približno 40 posto vašeg vidnog polja. Stoga je savet da veličina ekrana televizora bude prilagođena veličini prostorije. Takođe, stručnjaci savetuju da se televizor ne drži uključen kada u prostoriji nema nikoga.

Kod kupovine televizora valjalo bi dati prednost onima višeg energetskog razreda. Važna je i napomena da uređaji poput televizora ili računara troše struju i kada su u stendbaj načinu rada pa ih je najbolje sasvim isključiti iz struje kada se ne koriste.

Frižideri

Veliki “gutači” energije u domaćinstvima su i frižideri. No, budući da se bez njih ne može, savet je da se, radi efikasnog trošenja energije, u njima održava ravnomerna temperatura od 5 stepeni Celzijusa uz preporuku da se kupi frižider s digitalnim termostatom jer je takav precizniji. Frižider bi trebalo postaviti što dalje od izvora toplote, šporeta i rerni, ali i dalje od sunčevih zraka.

Takođe, frižider bi trebalo da bude odmaknut od zida kako bi se omogućilo strujanje vazduha oko njegovog zadnjeg dela. U frižider ne bi trebalo stavljati tople namirnice niti ga pretrpavati. Preporuka je da se frižider što manje otvara i što kraće drži otvoren. Važno je redovno ga čistiti i voditi računa da unutrašnjost bude suva.

Izvor : Espreso/penzionisani.rs/Vesna Pejčić

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *