GRAD BEOGRAD NABAVLJA 12000 PREČIŠĆIVAČA VAZDUHA ZA PROSTORIJE U VRTIĆIMA, OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

U svim beogradskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama biće postavljeni prečišćivači vazduha, koji će značajno pomoći deci, naročito u mesecima kada su virusi aktivniji.

 Prečišćivače su dosad plaćali roditelji, oni koji su uspeli da se dogovore u okviru odeljenskih zajednica. Sada će Grad Beograd obezbediti prečišćivače za sve ustanove.

Ovako, za „Novosti“, gradonačelnik Aleksandar Šapić najavljuje novine u svim prestoničkim obrazovnim ustanovama. Prema njegovim rečima, ovi uređaji biće postavljeni u oko 12.000 prostorija gde borave deca, u 318 vrtića, 202 osnovne i 87 srednjih škola.

– Očekujem da će javna nabavka koja je u toku biti sprovedena do kraja godine. Grad će obezbediti prečišćivače, koje će i servisirati i voditi nadalje računa o njima – objašnjava Šapić.

Prema podacima od kraja 2022. godine, u glavnom gradu od ukupno 415 obdaništa, 96 koristi prečišćivače vazduha. U većini predškolskih ustanova, ove aparate za filtriranje vazduha kupili su roditelji. Kada su to radili, jedan roditelj bi, kao predstavnik, potpisao ugovor o donaciji sa vrtićem. Ugovori su uglavnom bili koncipirani tako da su mame i tate odgovorni za održavanje prečišćivača i zamenu filtera, što će važiti sve dok među vrtićku i školsku decu ne stignu aparati koje kupuje Grad.

O ovoj ideji, gradonačelnik Šapić prvi put je govorio u junu, kada je usvojen rebalans budžeta. Tada je, uz besplatan engleski jezik za predškolce najavio da će mališani dobiti uređaje kako bi vazduh koji udišu u prostorijama škola i obdaništa bio što kvalitetniji. Od septembra, Grad prvi put subvencioniše pun iznos ekonomske cene boravka u vrtiću u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim obdaništima. Isti iznos biće dotiran i roditeljima oko 22.000 dece upisane u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u toj ustanovi plaćaće mame i tate.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Beoinfo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *