GRAĐANI SRBIJE U SUBOTU OBELEŽAVAJU 11. NOVEMBAR

Građani Srbije u subotu obeležavaju 11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu u znak sećanja na pobedu i veliko stradanje srpske vojske u Velikom ratu.

Na taj dan Nemačka je kapitulirala u Velikom ratu. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Natalijina Ramonda
FOTO: PROFIMEDIA, ARHIVA/ILUSTRACIJA

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, koji ima moć da oživi zbog čega je i uzet kako simbol pobede srpske vojske u Velikom ratu, u kojem je Srbija pretrpela ogromne žrtve i izgubila trećinu svog stanovništva.

Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika. Ovaj dan se praznuje neradno.

Taj datum se obeležava u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *