GRAĐANIMA OD DRŽAVE BESPOVRATNO VIŠE OD 15 MILIONA €

Izmenom Zakona o energetici, Narodna skupština Srbije imaće veću nadležnost da upravlja energetskim subjektima, rekla je Dubravka Đedović, ministarka energetike.

Ona je naglasila da se stabilizovala situacija sa prekidom u napajanjem električnom energijom usled nevremena koje je zadesilo Srbiju, i zahvalila svim građanima na strpljenju, ali i ekipama Elektrodistribucije Srbije.

Stabilizacija i automatizacija energetskemreže: Investicija od 320 miliona evra

– Više od 320 miliona evra biće uloženo u različite projekte kako bi se mreže stabilizovale i automatizovale, a gubici smanjili, i kako bi, prilikom prekida mreže, monteri lakše locirali kvar. Sa projektom koji smo potpisali nedavno, od 140 miliona evra, čija realizacija počinje, moći ćemo više da automatizujemo našu mrežu – kazala je Đedović i dodala da je ugovor za projekat zamene drvenih bandera sa metalnim, od 50 miliona evra, potpisan i počeo sa realizacijom.

Podrška energetskoj efikasnosti: Subvencije za građane i lokalne samouprave

Dubravka Đedović kaže da država nastavlja program subvencionisanja za energetsku efikasnost, zajedno sa opštinama, i dodala da je prošle nedelje potpisala ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave koje su se prijavile na javni poziv.

– Pričamo o nekih 1,8 milijardi dinara u te svrhe, koje će građani dobiti bespovratno, što je zajednički napor i opština i Ministarstva rudarstva i energetike. Subvencije idu i do 65 odsto, ako se građani prijave za više od jedne mere. Rezultati su brzi zato što za par meseci možete da sanirate svoja domaćinstva, i da imate uštedu u potrošnji električne energije, samim tim i uštedu u računima, što za grejanje što za struju – navela je ministarka i istakla da je gotovo sedam odsto domaćinstava potrošilo manje električne energije u junu ove godine, nego u junu prošle godine.

PRIJAVE OD AVGUSTA

Do sada je 20.000 domaćinstava učestvovalo u programu za energetsku efikasnost, a očekuje se da će 50.000 domaćistava učestvovati sada. Prijave kreću već u toku avgusta i septembra, a građani će moći da se prijave u toku cele godine, kako bi se nastavilo učestvovanje u zelenoj tranziciji.

Ministarka je napomenula da će se izmenom Zakona o energetici popraviti upravljanje energetskim subjektima Srbije, razdvojiti upravljanje i smanjiti nadležnost Vlade Srbije, a povećati nadležnost Narodne skupštine za upravljanje energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom.

– To je neophodno da bi se naša energetska preduzeća sertifikovala od strane evropskih regulatornih agencija, ali i od naše agencije za energetiku, da bi one mogle da posluju efikasnije, da bi mogla da budu uvezana bolje u evropski energetski sistem – objasnila je ona i dodale da očekuje da se Zakon izglasati danas.

Kako da aplicirate za državne subvencije za energetsku efikasnost možete pogledati ovde, kao i kako pametno možete da iskoristite novac i uštedite do 30 odsto struje u domaćinstvu.

Izvor : kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK/ESBOBELDIJK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *