GREJANJE POSKUPLJUJE OD 1. OKTOBRA I DO 35%

Zbog poskupljenja cena gasa toplane u Srbiji će od 1. oktobra povećati cene grejanja. Od 60 toplana neke su već donele odluku o povećanju, dok druge čekaju odobrenje. U nekim opštinama građani će za centralno grejanje morati da plaćaju i 35 odsto više nego što je to dosad bio slučaj.

Iz Jagodinske toplane kažu da će odluka o povećanju cene od 10 odsto stupiti na snagu od 1. oktobra, što znači da će viši računi stići već u novembru.

Elektrana, toplodalekovod, izgradnja, kinezi, Obrenovac, Novi Beograd
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

Na pitanje na koji način se određuje povećanje cene, kažu da to ne može da bude interna odluka preduzeća.

– Odobrenje dobijamo od našeg osnivača, odnosno lokalne samouprave grada Jagodine. Mi možemo da damo predlog, a oni su ti koji treba da se sa njim usaglase. To je način na koji toplane određuju povećanje cene. U našem slučaju smo procenili da je poskupljenje od 10 odsto rentabilno sa povećanjem cena gasa – objašnjavaju iz Jagodinske toplane za Biznis.rs.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

– Poskupeli su gas, struja, usluge, materijali, bili smo prinuđeni da povećamo cene grejanja. Fiksni deo cene je povećan sa 31,54 dinara na 35,90 dinara po kvadratu ili za 14 odsto, a varijabilni sa 5,70 dinara na 6,67 dinara po megavatu ili oko 17 odsto, ukupno cena je u proseku porasla 15,5 odsto – rekao je Petković, prenosi agencija Beta.

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa podigla cene grejanja već od 1. avgusta, u proseku za 32,6 odsto, dok su Beogradske elektrane zatražile povećaje cene grejanja za šest odsto.

BEZ POSKUPLJENJE

U Majdanpeku greju na biomasu

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja.

Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić rekao je da toplana koristi kao energent biomasu, i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine. On je rekao da je cena grejanja po kvadratu 106 dinara sa porezom na dodatu vrednost i da je sa lokalnom samoupravom dogovoreno da se cene ne podižu.

– Sa opštinom smo dogovorili da ne povećavamo cene grejanja, pratimo kretanje cena, a ako bude trebalo dobićemo subvenciju lokalne samouprave – rekao je Roškić.

Direktor poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ potvrdio je ranije za Danas da u našoj zemlji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred nastupajuću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.

Dejan Stojanović
DEJAN STOJANOVIĆFOTO: RTS PRINTSCREEN

– Različiti su iznosi koje su toplane zatražile kao povećanje cene svojih usluga i oni su u rasponu od dva do 35 odsto. Dosad je odobreno da do poskupljenja dođe u 13 lokalnih samouprava, a da li će ga biti i u drugim odlučiće njihova rukovodstva. Ono što je izvesno je da će sve toplane dočekati grejnu sezonu potpuno spremne. U slučaju da bude hladnih dana toplane će od 1. oktobra biti u mogućnosti, nakon što će u svima dotad biti završene remontne radnje, da snabdevaju domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja – rekao je Stojanović.

On dodaje da će sve toplane, bez obzira što se nalazimo u energetskoj krizi, zagrevati objekte u kojima se nalaze potrošači preporučenom temperaturom koja iznosi između 19 do 21 stepen Celzijusa.

Izvor : Kurir.rs/ Biznis.rs/ Danas/ Beta

Foto: Shuterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *