GREŠKE MOŽETE DA PLATITE PAPRENO

Prošlo je dve godine otkako je roming na Zapadnom Balkanu ukinut, a građani Srbije dobili mogućnost da nesmetano koriste svoje telefone u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Međutim, uprkos tome što je roming besplatan, nerazumevanje pravila i greške prilikom korišćenja dovode do brojnih žalbi o visokim računima, pa želimo da otklonimo neke od najčešćih nedoumica i sprečimo da ispraznite svoj novčanik.

Da li je roming na Zapadnom Balkanu besplatan?

Kada su regionalnim dogovorom 1. jula 2021. godine ukinute naknade za roming, isti je postao besplatan. Međutim, to ne znači da je korišćenje usluga operatora besplatno. Cene poziva, poruka i interneta su iste kao da boravite u Srbiji, a da li ćete te usluge platiti zavisi isključivo od vašeg paketa.

Ukoliko imate neograničene minute i poruke, nema potrebe da brinete. Međutim, ukoliko ste potrošili besplatne minute, poruke i internet koje imate na raspolaganju svakog meseca, naplata se vrši po sledećim cenama u zavisnosti od vašeg operatora:

mts

Odlazni pozivi: 11,90 dinara po minuti

Dolazni pozivi: 0,00 dinara

SMS: 5,90 dinara

Internet: 1,00 dinara po 1 MB

Yettel

Odlazni pozivi: 12,90 dinara po minuti

Dolazni pozivi: 0,00 dinara

SMS: 6,90 dinara

Internet: 1,00 dinara po 1 MB / zabrana saobraćaja

A1

Odlazni pozivi: 9,90 dinara po minuti

Dolazni pozivi: 0,00 dinara

SMS: 4,90 dinara

Internet: 1,00 dinara po 1 MB

Obavezno pre puta proverite koliko besplatnih minuta, poruka i interneta vam je na raspolaganju u paketu koji plaćate kako biste izbegli paprenu sumu na računu.

Koga možete da pozivate u romingu?

Možete da pozivate sve +381, +382, +383, +387, +389 i +355 dok boravite u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Dakle, bilo da želite da pozovete člana porodice u Srbiji ili svog domaćina u Crnoj Gori čiji smeštaj ne možete da pronađete, to činite po gore navedenim pravilima i cenama.

SAVET: Ukoliko ste potrošili ili nemate besplatne minute, gledajte da pozivate ljude preko neke od aplikacija za dopisivanje. Ove aplikacije troše oko 1-1,5 MB po minuti poziva. Ukoliko uzmemo u obzir da 1 MB u romingu košta 1 dinar, jasno je da je to daleko jeftinije od običnih poziva.

Ne pozivajte Zapadni Balkan iz Srbije

Da ne dođe do zabune – pravila besplatnog rominga važe samo izvan granica Srbije, a pozivanje korisnika iz ostalih država Zapadnog Balkana se smatra međunarodnim pozivom ukoliko to činite iz naše zemlje. Cena međunarodnog poziva se razlikuje od operatora do operatora, kao i od države koju pozivate, ali jedno je sigurno – nije mala.

Jedini izuzetak je ukoliko to činite sa teritorije AP Kosova i Metohije, na kojoj važe pravila besplatnog rominga u okviru Zapadnog Balkana. Takođe, pozivanje brojeva iz južne srpske pokrajine se u nekim slučajevima smatra međunarodnim pozivom.

Dodaci u mesečnom paketu ne važe u romingu

Shvatanje svog paketa za koji plaćate mesečnu pretplatu ograničite na pozive, poruke i internet tokom korišćenja rominga. Iako možda plaćate paket koji u sebi sadrži druge dodatke i bonuse, njih ne može primeniti tokom boravka u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Dakle, bonusi kao što su besplatan internet za društvene mreže i aplikacije za dopisivanje ne važe u okviru besplatnog rominga na Zapadnom Balkanu, osim ako je operator izričito rekao drugačije.

Obratite pažnju na količinu interneta u romingu

Kada su ukinute naknade za roming na Zapadnom Balkanu, količina besplatnog interneta u romingu je bila simetrična onom u Srbiji. Međutim, od prošle godine to pravilo više ne važi. Sada svaki operator za svaki paket u svojoj ponudi daje umanjeni broj gigabajta koji se mogu iskoristiti tokom boravka u zemljama Zapadnog Balkana.

Nije važno da li imate 2, 5, 10, 50 GB ili neograničen internet u Srbiji, nije važno ni da li nepotrošene gigabajte možete da prenosite u sledeći mesec – u romingu je broj besplatnih gigabajta manji i fiksan na mesečnom nivou.

Koliko je manji zavisi isključivo od paketa koji plaćate, te vas savetujemo da to proverite pre nego što krenete na put kako se ne biste neprijatno iznenadili po povratku u Srbiju.

Izvor : Espreso / smartlife.mondo

Foto : Stock Thinstock, Filip Plavčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *