ISKORISTITE MAKSIMALNO SVAKI DAN

Planiranje dana je ključno za efikasno obavljanje poslovnih i privatnih obaveza. Međutim, osim planiranja aktivnosti, važno je obratiti pažnju i na to kako se te aktivnosti raspoređuju tokom dana. O tome kako organizovati vreme i rasporediti aktivnosti govore razni stručnjaci, čija saznanja prenosimo u nastavku.

„Ključna stvar u planiranju dana jeste da ne zaboravite na sebe. Nemojte sebi dopustiti da vam obaveze oduzmu sve slobodno vreme i energiju. Uvek ostavite vremena za aktivnosti koje vas čine srećnim i koje vas opuštaju“, savetuje Džulija Gendelman, ekspertkinja za produktivnost.

Takođe, važno je da planiranje dana bude realno i da uzmete u obzir svoje kapacitete. „Često sebi postavljamo previsoke ciljeve i očekivanja, što dovodi do toga da se osećamo neuspešno. Zato je bitno da budemo realni u svojim planovima i da ne preterujemo u postavljanju obaveza koje ne možemo da obavimo u datom vremenskom roku“, ističe Džejmi Flek, stručnjak za upravljanje vremenom.

Jedna od tehnika za organizaciju vremena koju preporučuje Flek je „metoda 60–20–20“. To znači da se dan podeli na tri dela: 60% vremena treba posvetiti najvažnijim zadacima, 20% vremena za manje bitne zadatke, dok se preostalih 20% vremena koristi za pauze i odmor.

Kada su u pitanju alati za planiranje dana, Danijel Valerijan, autor knjige „Produktivnost u 21. veku“, preporučuje korišćenje tehnologije za optimizaciju vremena. „Korišćenje aplikacija i softvera za organizaciju vremena, kao što su Trello, Evernote i Google kalendar, može biti od velike pomoći u efikasnom planiranju dana“, ističe Valerijan.

Još jedan savet za efikasno planiranje dana dolazi od Marka Zakerberga, osnivača Facebooka. On preporučuje da se vreme posvećeno sastancima svede na minimum i da se sastanci organizuju u blokovima. „Vreme je dragoceno, zato se trudite da držite što kraće sastanke i da se ne bavite nebitnim temama. Takođe, organizovanje sastanaka u blokovima može vam uštedeti vreme i pomoći da se bolje fokusirate na ostale obaveze“, savetuje ovaj uspešni preduzetnik.

Ako želite da ovladate tehnikama planiranja dana koje koriste najuspešniji menadžeri današnjice, onda je sertifikovana obuka za preduzetnika najbolji način da počnete. Pored trikova za upravljanje zadacima i vremenom, naučićete kako da napravite biznis plan, registrujete firmu i stimulišete investitore da ulože u vaš biznis.

Izvor : Kurir/Tim Edukacija

Foto : Tim Edukacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *