JEDNA STAVKA NA RAČUNIMA DRASTIČNO POSKUPELA NEKI ĆE PLATITI I 10 PUTA VIŠE NEGO LANE

Iznosi eko-takse za ovu godinu nisu menjani, ali to ne znači da za pojedine kategorije privrednika one neće biti znatno više. Naime, preduzetnici su do sada ovu taksu plaćali uvek u iznosu razrezanom za mikro pravna lica, ali će izmenom uredbe sada i oni biti svrstavani u različite kategorije po veličini, po principu: veća firma – veća taksa.

Koliko tačno preduzetnika u Srbiji posluje u kategoriji većoj od ‘mikro’ – što znači da ima više od 10 zaposlenih i godišnje poslovne prihode veće od 700.000 evra ili ukupnu aktivu veću od 350.000 evra – biće poznato tek kada Agencija za privredne registre ‘izbroji’ nedavno predate finansijske izveštaje.

Ako je sudeći po lanjskim rezultatima, takvih preduzetnika je nešto više od 1.600 (tačnije – 1.611) i – svi oni će na ime eko-takse ove godine platiti bar desetostruko veći iznos, a jedan od njih će platiti čak sto puta skuplju eko-taksu u odnosu na onu plaćenu 2023.

Taksa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Šta se sve promenilo?

Skraćen rok, preduzetnici u svim kategorijama

Prijavu za utvrđivanje godišnje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, u javnosti poznatu kao eko-taksu, privrednici od ove godine podnose ranije – do 30. aprila, a ne kao što je do sada bilo – do 31. jula.

Ovo je predviđeno izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara usvojenim u oktobru 2023.

Međutim, to nije jedina izmena koja će pogoditi obveznike eko-takse u Srbiji.

Vlada je, naime, prošle nedelje usvojila izmenu uredbe kojom se određuju iznosi eko-takse za preduzeća i preduzetnike u zavisnosti od toga u koju od tri grupe delatnosti spadaju: one sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu, srednjim ili malim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Firma, Gašenje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ima tačno 12 utvrđenih iznosa eko-taksi, pošto su preduzeća i preduzetnici svrstani u četiri grupe firmi: velike, srednje, male i mikro.

Do sada su svi preduzetnici bili svrstani u kategoriju ‘mikro pravnih lica i preduzetnika’ i plaćali su najniže takse u svakoj grupi zagađivača. Po novom – preduzetnici su ‘rame uz rame’ sa preduzećima, u svih 12 kategorija.

Tako su, na primer, preduzetnici koji posluju u delatnostima sa velikim negativnim uticajem na životnu sredinu do sada plaćali 20.000 dinara, kao i mikro preduzeća. Od ove godine će preduzetnici, ukoliko premašuju kategoriju mikro preduzeća i preduzetnika (što je precizno utvrđeno Zakonom o računovodstvu u odnosu na broj zaposlenih, ukupan prihod i aktivu), i spadaju u kategoriju ‘malih pravnih lica i preduzetnika’, plaćati čak deset puta više – 200.000 dinara.

Preduzetnik koji posluje u ‘najskupljoj kategoriji’ zagađivača, a svrsta se u ‘srednja pravna lica i preduzetnike’, od ove godine plaćaće pola miliona dinara, umesto 20.000 dinara, dok je za ‘veliko preduzeće i preduzetnika’ u ovoj kategoriji predviđena taksa od dva miliona dinara.

Kompanija, Firma
FOTO: SHUTTERSTOCK

Svi paušalci će biti u kategoriji najnižih taksi u okviru svake od tri kategorije delatnosti.

– Preduzetnik koji porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na paušalno utvrđeni prihod, iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine plaća u iznosu propisanom za mikro pravna lica i preduzetnike stoji u novoj uredbi.

Jedan veliki preduzetnik

Prema Godišnjem biltenu finansijskih izveštaja za 2022. koju je objavila Agencija za privredne registre, prošle godine je tačno 1.611 preduzetnika bilo razvrstano u kategoriju ‘malih, srednjih i velikih pravnih lica i preduzetnika’.

Među njima je najviše malih preduzetnika – ukupno 1.589.

posao, zaposleni
FOTO: SHUTTERSTOCK

Srednjih je 21, dok je u toj godini u Srbiji poslovao samo jedan preduzetnik svrstan u kategoriju ‘velikih preduzeća i preduzetnika’, što, po Zakonu o računovodstvu podrazumeva da premašuje dva od tri kriterijuma: da ima broj zaposlenih veći od 250, godišnje poslovne prihode veće od 40 miliona evra ili vrednost ukupne aktive veću od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti.

Kolike su takse

Najmanje eko-takse, po Uredbi o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i iznosima naknada, plaćaju mikro preduzeća i preduzetnici koji se bave delatnošću sa malim uticajem na životnu sredinu, na primer – naukom, obrazovanjem, osiguranjem, sportom, ali i kockanjem i klađenjem i dr – svega 5.000 dinara godišnje.

Ista ova grupa firmi (mikro), u delatnostima koje imaju srednji negativan uticaj na životnu sredinu, poput sakupljanja neopasnog otpada, određenih sektora poljoprivrede, popravke i održavanja letelica, proizvodnje baterija i akumulatora, proizvodnje oružja i municije, proizvodnje ulja i masti, sladoleda, prerade mleka, ali i proizvodnje pletenih i kukičanih čarapa i dr. plaća eko-taksu duplo više – 10.000 dinara.

Računar, Kompjuter, Posao, Biznis
FOTO: SHUTTERSTOCK

Mikro firme i preduzetnici u grupi delatnosti koje najviše negativno utiču na životnu sredinu plaćaju dvostruko više od onih sa srednjim uticajem – tačno 20.000 dinara.

U te delatnosti spada rudarstvo, uzgoj životinja, proizvodnja tapeta, proizvodnja papira i kartona, proizvodnja eteričnih ulja, proizvoda od plastike, aluminujuma, bakra, snabdevanje električnom energijom, gasom i parom…

Slede detaljni iznosi eko-takse prema novoj uredbi koja je već stupila na snagu.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima veliki negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 1. velika pravna lica i preduzetnike 2.000.000 dinara;
 2. srednja pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara;
 3. mala pravna lica i preduzetnike 200.000 dinara;
 4. mikro pravna lica i preduzetnike 20.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima srednji negativni uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 1. velika pravna lica i preduzetnike 1.000.000 dinara;
 2. srednja pravna lica i preduzetnike 250.000 dinara;
 3. mala pravna lica i preduzetnike 100.000 dinara;
 4. mikro pravna lica i preduzetnike 10.000 dinara.

Iznos naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine za obveznike čija aktivnost u okviru delatnosti ima mali negativan uticaj na životnu sredinu iznosi za:

 1. velika pravna lica i preduzetnike 500.000 dinara;
 2. srednja pravna lica i preduzetnike 125.000 dinara;
 3. mala pravna lica i preduzetnike 50.000 dinara;
 4. mikro pravna lica i preduzetnike 5.000 dinara.

Izvor : Kurir.rs/N1

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *