JUN JE MESEC RODITELJSTVA

UNICEF svakog juna obeležava Mesec roditeljstva da bi skrenuo pažnju na činjenicu da je briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece jer oni igraju ključnu ulogu u odrastanju i razvoju svoje dece.

Roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba. Ono postavlja temelj za ceo život deteta.

Znanja i veštine koje poseduju roditelji su od ključne važnosti da se obezbedi optimalni razvoj, blagostanja i kasniji uspeh njihove dece. Kada su deca okružena ljubavlju, pažnjom i podrškom svojih roditelja, razvijaju se u sigurne, samopouzdane osobe koje su spremne da se suoče sa životnim izazovima.

Roditeljstvo je putovanje, a roditeljima su takođe potrebni saveti i podrška dok se kreću.

– Naš cilj je da širom Srbije otvorimo vrata za porodice sa decom i unapredimo kvalitet podrške koja im je potrebna. Do sada je samo kroz Bebbo aplikaciju čak 100.000 roditelja dobilo dragocene savete o roditeljstvu, preko 60.000 dece i porodica je dobilo podršku kroz rad patronažne službe, vaspitača u vrtićima i škola roditeljstva. Stručnu podršku za rano prepoznavanje rizika i smetnji u razvoju i rane intervencije je dobilo više od 3.000 dece. Želimo da sva vrata na koja roditelji pokucaju budu otvorena i put ka rešenju roditeljskih dilema – izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj dece UNICEF-a u Srbiji.

Roditeljima je potrebna podrška celokupnog sistema da bi deci pružili podsticajnu negu u bezbednom okruženju koje uvažava potrebe dece. Roditelji koji dobijaju podršku u roditeljstvu – informacije, usluge, pristup programima podrške i savetovanja koji im pomažu u ulozi roditelja i koji pospešuju blagostanje kako roditelja, tako i dece – stiču više samopouzdanja, bolje veštine, i unapređuju sopstveno blagostanje. Roditelji koji imaju tu vrstu podrške su spremniji da pruže podsticajnu negu svojoj deci.

U saradnji sa državnim institucijama i drugim partnerima, UNICEF nastoji da ojača sistem brige o porodici u kojem su sva vrata na koja roditelj pokuca otvorena – uključujući i patronažne službe, škole roditeljstva i specijalno dizajnirane prostore pri domovima zdravlja, gde se i deca i roditelji osećaju kao kod svoje kuće.

Kako bi se podržala uloga porodice u našem društvu, UNICEF je pokrenuo kampanju i poziva građane i poslovni sektor da svojim donacijama daju doprinos zajedničkom cilju – da roditelji imaju pristup kvalitetnim i dostupnim uslugama širom zemlje i na taj način osnaže porodice u Srbiji.

Izvor : Kurir.rs

Foto: UNICEF Srbija/Pančić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *