KADA BOJLER MOŽE DA IZAZOVE KATASTROFU? 

Andrej Čoha profesor elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Beogradu je pre dve godine rekao da često potcenjujemo struju i da je smatramo zdravo za gotovo.

„Mi nemamo neki kritičan odnos prema instalacijama. U slučaju da je kuća stara 30, 40 godina, da li je neko pozvao elektičara da prvo proveri instalacije? Verujem, ne mnogo njih.“

„Kada grejač u veš mašini probije, voda dođe u kontakt sa žicom koja proizvodi toplotu, voda se naelektriše. Mora da se obratiti pažnja na ispravnost uređaja. Čim primetite da nešto nije regularno, ma kakva sitnica, pozovite majstora. Nema normativa. Za 5 godina će sigurno sigurnosni ventil da se napuni kamencom“, istakao je Čoha gostujući na TV „Prva“, i dodao da ni u kom slučaju ne smemo da se tuširamo dok je odvodna cev od uključene mašine u kadi.

Kod neispravnih uređaja može da se naelektriše voda koja odlazi iz mašine, sa 220 volti i koja ide u kadu. Ako već morate, uzmite nastavak, pa tu vodu preusmerite u vc šolju. Može i u kadu, ali se nemojte kupati“, istakao je profesor.

PECKANJE NA SLAVINI, ALI JE BOJKER ISKLJUČEN

Čoha je naveo da ako je prekidač nepravilno vezan, može da izazove peckanje kada pustimo vodu iz slavine, iako je bojler isključen. Dodao je da to može da se desi ako prekidač prekida nulu, tada faza može da elektriše vodu, i da bi se u tom slučaju trebalo obratiti majstoru.

Izvor : Espreso / Mondo

FOTO: BOTASTOCK IMAGES / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *