KADA PREGOVARATE SA BANKARIMA O KREDITU VODITE RAČUNA O 4 KLJUČNE STVARI

Bilo da smo u vremenima ekonomskih kriza ili mirnih perioda u svetu, građani koji podižu kredit kod banke često imaju bojazan da li će moći da otplate kredit. Često se pitamo da li ćemo imati dovoljno novca, da li će kamate rasti, kako će se kretati ekonomske prilike u svetu koje utiču i na naše rate kredita… Sve ovo su sasvim legitimna pitanja poslednjih godina. Bez obzira da li razmišljate o podizanju keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita, brige ostaju iste.

Kakav je to kredit koji će vam doneti mirnu i sigurnu otplatu?

Kredit
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kada govorimo o podizanju kredita, četiri stvari su od ključne važnosti pri pregovoru sa bankarima. To su:

  • Tačan iznos kredita
  • Uslovi pozajmice
  • Vrsta kamate
  • Prevremena otplata kredita

Pod tačnim iznosom kredita podrazumevamo da, pre nego što uopšte odete u banku, treba da odredite tačnu namenu svog kredita, to jest za šta tačno podižete kredit. To je jedno od „zlatnih pravila“ pri podizanju kredita od banke – ne dozvolite da vam bankari prodaju kredit, već ga vi kupite od njih. Reč je o bitnoj razlici.

Kada govorimo o uslovima pozajmice, to znači da sa bankarima treba do detalja ispregovarati cenu kredita, odnosno koliko ćete novca vraćati za ovu pozajmicu. Veoma važan momenat na ovom koraku je i da se detaljno raspitate o dodatnim, tj. sitnijim troškovima koji prate svaki kredit.

banka, novac, kredit
FOTO: PROFIMEDIA

Vrsta kamate je veoma važna stavka svakog kredita, pa zbog toga zaslužuje posebnu pažnju. Važno je da znate da varijabilna kamata prati kretanje euribora, dok na fiksnu kamatu ove promene ne utiču. Zbog toga su varijabilni krediti kod banaka nešto jeftiniji. Koju kamatu ćete odabrati, zavisi pre svega od vas samih, ali i od konkretne ponude banke. Prevremena otplata kredita može biti izuzetno dobra stvar. Ukoliko se pojavi ova mogućnost, važno je da znate kakvi su uslovi za prevremenu otplatu kredita, jer na taj način brže (i često jeftinije) rešavate situaciju oko kredita.

Izvor : Kurir.rs/Kamatica

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *