KAKO DA SMANJITE RAČUN ZA STRUJU ZA 50 EVRA?

Mnogi od nas nikada nisu bili sigurni da li je najbolje pokrenuti grejanje kad nam je potrebno ili jednostavno da ostavimo termostat uključen sve vreme na nižoj lestvici.

radijator, grejanje, daljinsko grejanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jesen je zvanično tu, temperature padaju. Dok se privikavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju postavljati isto pitanje: ‘Da li ste već upalili grejanje?’ Neka domaćinstva izdrže koliko mogu, a druga ga upale s prvim niskim temperaturama. Ali, što se tiče korišćenja centralnog grejanja, da li je istina da ako ceo dan lagano radi, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, kako piše LADBible.

Stručnjaci sugerišu da je ostavljanje grejanja na nižem stepenu tokom celog dana kako biste uštedeli samo mit. S jedne strane, ostavljajući grejanje uključenim ceo dan, kotao će morati da radi kako bi održavao temperaturu na zadanoj visinia energiju ćete trošiti ceo dan u poređenju s podešavanjem da grejanje kreće u odabrano vremeMeđutim, ako je dom hladniji, biće potrebno više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje.

radijator, grejanje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zato savetuju korištenje tajmera. To omogućava da se grejanje uključuje i isključuje kada vam je najviše potrebno i ne morate da brinete hoćete li zaboraviti da ga isključite.

Mnogi se stručnjaci slažu da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir kada je u pitanju efikasno grejanje doma je otkriti gde toplota izlazi. Ako je dom dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate grejanje ceo dan ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje prijatne temperature u domu.

Izvor : Kurir.rs/ŽenaBlic

Foto: Privatna Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *