KAKO DO KUĆE NA SELU I KOLIKO KOŠTAJU?

Ministarstvo brige o selu raspisalo konkurs za veoma zapažen program koji su pokrenuli – dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

U saradnji sa lokalnom samoupravom mladi ljudi, ne stariji od 45. godina mogu konkurisati za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u vrednosti do 1,2 miliona dinara. Osobe koje mogu da učestvuju u programu su pojedinci, ali i mladi u bračnim i vanbračnim zajednicama, kao i samohrani roditelji. Oni zajedno konkurišu sa lokalnom samoupravom na kojoj se nalazi željena kuća sa okućnicom.

Osobe koje se prijavljuju na konkurs ne smeju da imaju biti vlasnici/suvlasnici druge nekretnine na teritoriji Srbije i moraju imatri prijavu mesta preblivališta od najmanje 3 godine od dana podnošenja prijave.

Pravila konkursa
Pravila konkursafoto: Ministarstvo za brigu o selu

Kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u Srbiji, izuzev gradskih i opštinih sedišta, ali i prigradskih naselja. Takođe, maksimalna procenjena tržišna vrednost kuće ne sme da prelazi 1.200.000 dinara. Tržišnu vrednost kuće procenjuje lokalna samouprava na kojoj se nalazi. Neophodno je da kuća bude upisana u katastar na ime prodavca, kao porodična stambena zgrada, bez tereta.

Prijava na konkurs se izvršava ovako:

  • Popunjena prijava sa pratećom dokumentacijom se šalje kao PREPORUČENA POŠILJKA na adresu Ministarstva za brigu o selu,
  • Prija sa dokumentacijom u ZALEPLJENOJ koverti sa natpisom „Prijava za konkurs – dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom – NE OTVARATI“ sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte

Prijave koje nisu podnete na ovaj način neće se razmatrati

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, do isteka sredstava, a najkasnije do 30. novembra 2024. godine.

Konačnu odluku donosi ministar rešenjem, na osnovu predloga Komisije.

Cene kuća i do 3 puta manje od makismalnih?

Najjeftinija kuća je kupljena je u selu Torak, u Opštini Žitište, a koštala je oko 400.000 dinara, dok je najskuplja bila 1.200.000 dinara.

Na oglasima, ali i u raznim grupama na društvenim mrežama možemo naći pristojna domaćinstva sa okućnicom, cene variraju, ali moguće je naći kuću do sume koju ministarstvo odvaja. Važno je paziti dokumentaciju, neophodno je da bude 1/1 vlasnik nekretnine i da je upisana u katastru. Realne cene kuća zavise od toga koliko su kuće useljive, da li su renovirane, ali i mesta gde se nalaze.

Kuća na selu
foto: Printscreen/Kupujem prodajem

Više podataka o neophodnoj dokumentaciji i prijavu možete pronaći OVDE.

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi.

Izvor : Espreso/T.Š.

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *