KAKO DO NOVOG PASOŠA

Da li su počele gužve za šalterima gde se izdaju pasoši? Koliko pre isteka starog možemo izvaditi novi? Da li su se cene menjale u odnosu na prethodnu godinu?

Sve detalje otkrila je načelnica odeljenja za državljanstvo i druge upravne poslove Aleksandra Marković.

Zahtev za izdavanje putne isprave, građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu, mogu podneti u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji Beograda, bez obzira u kojoj opštini su prijavljeni. I to, neposrednim dolaskom u policijsku stanicu ili zakazivanjem putem portala e-uprava“, odmah je objasnila načelnica.

Naknada za Izdavanje pasoša po redovnom postupku je 3.200 dinara, a ukoliko želite da izdate putnu ispravu po hitnom postupku, naknada je 5.000 dinara. Kako je dodala, hitno izdavanje pasoša bez dokaza o hitnosti koštaće vas 8.600 dinara.

Koja dokumentacija nam je potrebna da bismo dobili novi pasoš ili produžili stari, kako izgleda proces izdavanja po hitnom postupku i koliko košta izdavanje ukoliko pasoši ističe za sedam meseci.

„Ukoliko vam je potrebno da hitno izvadite pasoš, potrebno je da podnesete dokaz o hitnosti, koji recimo podrazumeva potvrdu da vam je potrebno lečenje u inostranstvu, da je u pitanju smrtni slučaj. Potrebno je da u pisanom obliku podnesete zahtev, a cena je tada niža „, objašnjava Aleksandra Marković.

Zahtev za izdavanje pasoša regularno možete podneti šest meseci pre isteka važećeg, a ukoliko vam pasoš ističe za više od sedam meseci, a ipak vam je potreban nov, cena je 4.200 dinara.

Izvor : Kurir.rs/Mondo/TV Prva

FOTO: PROFIMEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *