KAKO PROVERITI INVESTITORA?

Pre nego što se odlučite za kupovinu stana određenog investitora, temeljno istražite informacije o njemu i njegovim projektima, bilo da su u izgradnji ili već završeni. Savetujemo da potražite savet od stručnjaka, ali i da samostalno obavite niz provera koristeći različite dostupne izvore:

Istraživanje podataka o investitoru, izvođaču radova i katastarskim parcelama

Na gradilištu se obično nalazi tabla sa osnovnim informacijama o investitoru, kao što su njegovo ime, matični broj, broj izdate građevinske dozvole i broj parcele.

Pretraga u APR registru

Investitora možete potražiti u registru Agencije za privredne registre koristeći njegov matični broj ili naziv firme, čime dobijate uvid u pravni status i ostale relevantne informacije. Preduzeće mora da ima status „Aktivno privredno društvo“. Klikom na link „detaljnije“ dobićete podatke koji se upisuju u registar privrednih subjekata čak i godišnje finansijske izveštaje investitora.

Provera solventnosti investitora

Informacije o finansijskom stanju investitora, uključujući i to da li su njegovi računi blokirani, možete proveriti preko Narodne banke Srbije. Dodatno možete da proverite investitora preko Biroa za bonitet u Privrednoj komori Srbije, ovo se naplaćuje i naknada zavisi od obima podataka koje tražite.

Provera statusa katastarske parcele

Na zvaničnoj stranici Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) možete dobiti informacije o parceli, uključujući njen status i prava koja investitor ima nad njom. Investitor mora da bude upisan kao nosilac prava korišćenja ili zakupa. Ako nosilac prava korisšćenja drugo lice, investitor mora da ima ugovor o suinvestiranju kojim reguliše odnos sa vlasnikom zemljišta.

Informacije o građevinskoj (upotrebnoj) dozvoli

Portal „Centralna evidencija objedinjenih procedura“ pruža podatke o izdatim dozvolama, uključujući i specifičnosti same dozvole, kao što su podaci o investitoru i datum važenja. Podatke koji treba proveriti su ime investitora, broj katastarske parcele, datum važenja građevinske dozvole, podatke u vezi sa karakteristikama zgrade (spratnost, namena i sl.)

Ispod rezultata pretrage nalaze se svi povezani predmeti – tako ćete dobiti informacije o ostaloj dokumentaciji vezanoj za projekat kao što su prijava radova, obaveštenje građevinske inspekcije o završetku izrade temelja, prijava završetka konstrukcije objekta, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu i itd.

Provera obaveza prema Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Proverite da li investitor redovno izmiruje obaveze vezane za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. To možete da proverite unosom poslovnog imena investitora ili broja katastarske parcele i proverite da li se nalazi na spisku investitora koji duguju naknadu.

Dokaz o vlasništvu

Investitor bi trebao da pruži dokaze o vlasništvu nad zemljištem kao potvrdu transparentnosti postupka kupoprodaje.

Iskustva prethodnih kupaca

Važno je istražiti mišljenja i iskustva ljudi koji su već kupili nekretnine od istog investitora, kako biste stekli bolji uvid u kvalitet i pouzdanost.

Izvor : Espreso

Foto: AP Photo Kin Cheung

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *