KAKO SE PIŠE NOVA GODINA, BOŽIĆ, NOVOGODIŠNJI?

Decembar mesec je na izmaku, a samim tim bliži se kraj 2023. godine. Sigurno ćete poslati barem jednu, a isto tako i dobiti barem jednu čestitku, te poželeti nekome lepe praznike.

Međutim, oni koji nisu filolozi često imaju nedoumice u vezi sa našim bogatim srpskim jezikom, pravopisom i kako se nešto piše.

Da li se piše novogodišnji ili Novogodišnji? Božićni ili božićni? Da li je Nova godina ili nova godina?

Pogledajte mali vodič kojim se možete upravljati kada čestitate nekome preko poruka ili pisama, a svi navedeni primeri su iz Pravopisa srpskog jezika Matice srpske, što je relevantan izvor kada je u pitanju srpski jezik.

Nova godina

Srećna Nova godina!

Nova godina
Nova godinafoto: EPA CLEMENS BILAN

N je veliko kada je u pitanju praznik koji nekome čestitate. Ako kažete u kontekstu, na primer, „ova nova godina biće bolja od stare“, onda nije praznik u pitanju i piše se malim slovom.

Praznik koji se slavi 1. januara svake godine piše se velikim početnim slovom u bilo kom kontekstu. Ipak, pripazite, postoji i jedna solucija u kojoj biste mogli da napišete srećna nova godina. To se dešava onda kada nekome ne čestitate praznik, već mu želite sreće i odnosi se na celu tu godinu.

Srećni novogodišnji praznici!

N se u ovom slučaju piše malim slovom. Isto važi i za božićne praznike. Božić ima veliko početno slovo jer je u pitanju praznik.

Deda Mraz? Piše se sa velikim d i velikim m. Isto važi i za Božić Batu.

Izvor : Espreso / Glossy / Prenela: J.N.

Foto: Anna Galkovskaya / Panthermedia / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *