KAZNA JE PAPRENA PA JE NAJBOLJE DA VAM U AUTU OVE 2 STVARI UVEK BUDU PRI RUCI

Važan deo učestvovanja u saobraćaju nije samo pravilno ponašanje prema drugim učesnicima, već i vidljivost registarskih tablica koja je u Nemačkoj regulisana Pravilnikom ili registracijom vozila (FZV).

Novi registar kazni u Nemačkoj nalaže, kao i ranije, da registarska nalepnica bude istaknuta pa prednjem delu automobila, jer ona pruža informacije i o tome kada bi trebalo da bude sledeća opšta inspekcija vozila. Ukoliko je ona istekla, prema novom pravilniku, mora da se plati više od 60 evra.

Još veću kaznu platiće vozači čija registarska oznaka nije najbolje vidljiva, bilo da je „prekrivena staklom, providnom folijom ili slično“ – 65 evra. Isto se odnosi i za vlasnika motora, mopeda i slično, piše Fenix magazin.

Kolika je kazna u Srbiji za prljave tablice

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa kaznu od 10.000 dinara za fizička lica ukoliko su tablice nepropisno postavljene ili nisu čitljive, dok je za pravna lica zaprećeno od od 50.000 do 600.000 dinara.

Prema informaciji ADAC-a koju prenosi 24auto.de, takva prekrivanja se mogu smatrati „zloupotrebom registarskih tablica“.

Slično će se platiti i kazna ukoliko je registarska tablica zaprljana toliko da nije sasvim čitljiva ili da je toliko iskrivljena ili oštećena da nije čitljiva uopšte. Ako je, na primer, registarska tablica toliko prljava ili oštećena da više nije skroz čitljiva, mora se zatražiti nova.

Iz ADAC-a upozoravaju da ako želite održavati svoju registarsku oznaku stvarno čistom, morate koristiti deterdžent za pranje automobila i mlaku vodu. Upotreba jakih deterdženata može nagristi i oštetiti vidljivost registarske tablice pri noćnom svetlu.

Izvor : Kurir.rs/Fenix magazin

Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *