KLJUČNI DATUMI DO KOJIH MORATE DA NAMIRITE OBAVEZE

Poreska uprava Srbije objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za novembar, prema kome je rok za prve obaveze 6. novembar do kada bi firme trebalo da dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u oktobru, kao i izveštaje o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za oktobar.

Sledeći rok je 10. novembar, do kada bi trebalo podneti poreske prijave i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za oktobar kao i podneti poreske prijave i platiti porez na dodatu vrednost za oktobar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Kako se navodi, 15. novembar je datum kada ističe rok za najveći broj obaveza među kojima je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za mesec oktobar, za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za oktobar, plaćanje doprinosa za samostalne umetnike i poljoprivrednike za četvrti kvartal ove godine, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za oktobar.

Poreska uprava
Poreska upravafoto: Nebojša Mandić

Do 15. novembra je neophodno podneti poreske prijave i platiti PDV za septembar i podneti obrazac PID PDV 1 za oktobar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu, te platiti akontacije poreza na dobit pravnih lica za oktobar, obračunatu akcizu za drugu polovinu oktobra kao i podneti poreske prijave za obračun akcize za oktobar i o obračunu i plaćanju akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za oktobar.

Poslednji dan u novembru rok je za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za oktobar kao i za plaćanje akcize za prvu polovinu meseca.

Izvor : Espreso / Agencije

Foto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *