KO DANAS PRAVI SUKE I ZBOG ČEGA?

Sa zalaskom sunca, Jevreji započinju obeležavanje Sukota – sedmodnevnog praznika koji podseća na višedecenijsko lutanje naroda. Ovo je jedan od najstarijih hodočasničkih praznika.

Pet dana posle Jom Kipura, jevrejski narod proslavlja Sukot, jedan od tri hodočasnička praznika kada se odlazi u Hram u Jerusalimu.

Označava sećanja na četrdeset godina lutanja pustinjom, i čudesnu Božju zaštitu izraelskog naroda po izlasku iz egipatskog ropstva.

Simbol ovog praznika je suka – senica odnosno koliba, koja podseća na oblak Slave, koji je, na tom putu u Obećanu zemlju, četiri decenije obavijao i štitio jevrejski narod u pustinji Sinaja.

Danas, suke se prave u dvorištu, na terasi, krovu kuće ili u dvorištu sinagoge, pokrivaju granjem, ukrašavaju voćem i cvećem.

Obavezne su i takozvane „četiri vrste“, odnosno palmina grana povezana u struk s dve grančice vrbe i tri grančice mirte, kao i jedna vrsta citrusa.

Sukot uvek pada od polovine septembra do kraja oktobra, pa se praznikom izražavan zahvalnost za jesenju berbu. Traje sedam dana i svi obroci se u tom periodu jedu u senicama.

Izvor : Espreso / RTS

Foto: Turistička organizacija Subotice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *