KO IMA PRAVO NA SUBVENCIJE U SLUČAJU DA PREMINE DOMAĆIN?

Nova pravila o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektroskom postupanju, kao i o uslovima za sticanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, stupila su na snagu.

U novom Pravilniku o načinu registracije poljoprivrednog gazdinstva jedna od promena se odnosi na nemile slučajeve, pa je tako sada predviđeno da ako porodično poljoprivredno gazdinstvo ima upisanog jednog člana, u slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, upisani član postaje privremeni nosilac tog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, do okončanja ostavinskog postupka i sprovođenja promene u Registru nepokretnosti.

Do sada kada se dešavao smrtni slučaj naslednici nisu uspevali da ostvare pravo na subvencije jer su u Upravi za agrarna plaćanja smrt nosioca poljoprivrednog gazdinstva tretirali kao promenu na gazdisntvu, odnosno, po pravilniku je bilo ako ima promena na gazdinstvu zahtev se automatski odbija.

Uz ovaj pravilnik u Službenom glasniku je objavljen i novi Šifarnik biljne proizvodnje i druge namene zemljišnih parcela.

Izvor : Espreso / Blic

Foto: RINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *