KO MOŽE DA DOBIJE BESPLATNE UDŽBENIKE OD MINISTARSTVA PROSVETE?

Ministarstvo prosvete će i ove godine obezbediti za određene kategorije učenika besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta koje su škole izabrale za narednu školsku godinu. Prijave traju do 20. aprila.

Načelnica Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete Slavica Jašić izjavila jeda Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine, u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

Udžbenici
Udžbenicifoto: Espreso

Od ove godine Ministarstvo prosvete proširilo je kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, tako da pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat”, rekla je Jašić.

Prijava se obavlja u školi do 20. aprila, a škole preko odeljenjskih starešina i učitelja blagovremeno obaveštavaju roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, a sve informacije i odgovori na najčešća pitanja roditelja su na sajtu Ministarstva prosvete.

„Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika“, navodi Jašić.

Izvor : Espreso / Agencije / Prenela: A.P

Foto: Espreso

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *