KO PUTUJE S KUĆNIM LJUBIMCEM NA MORE MORA DA IMA OVE PAPIRE

Sve češće turisti iz Srbije koji letuju u Grčkoj vode sa sobom i svoje ljubimce. Međutim, da bi mogli bezbrižno sa psima da uživaju u ovoj zemlji potrebno je da pribave i ponesu određenu dokumentaciju!

Ovih dana na društvenim mrežama koje su posvećene odmoru u Grčkoj mnogi korisnici se pitaju šta je sve potrebno od papira za kućnog ljubimca na granici.

Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije), pas mora imati mikročip, pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji – pasoš.

Kako se navodi na sajtu „Grčka info“, vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml. Pored toga vlasnik psa mora posedovati veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije u Srbiji.

Neophodno je i da 48 sati pre puta kod svog veterinara obavite klinički predleg svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

Izvor : Kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK,SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *