KOJI SU PRVI ZNACI DA JE DETE PREŽIVELO NEKI VID ZLOSTAVLJANJA?

U nedavnoj akciji Evropola i Interpola, u više zemalja uhapšeno je 39 seksualnih predatora. Iz kandži zlostavljača spaseno je troje dece, koja su bila deo lanca trgovine ljudima. U Srbiji se godišnje prijavi najmanje 400 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, što znači da svako peto dete doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja. Trauma koju deca dožive ostaje do kraja života i nosi brojne posledice.

Kako prevenirati seksualno nasilje, i kako pomoći deci koja su doživela nasilje, istraživala je Dragana Perišić.

– Borba protiv seksualnog zlostavljanja dece je izuzetno kompleksna. Većina žrtava se stidi ili se boji prijaviti nasilje. Roditelji su sve više usredsređeni na brigu o deci, provođenje vremena s njima i pružanje podrške, ne samo putem mobilnih telefona. Vaspitanje kod kuće igra ključnu ulogu u usmeravanju dece na pravi put – objasnila je Perišić za Kurir.

Upozorila je na sledeće:

Društveni angažman i uključenost različitih institucija su neophodni, ali nedostaju jasne garancije. Čak jedno peto dete postaje žrtva, ali retko prijavljuje zlostavljanje, posebno dečaci. Strah i nedostatak podrške okoline su prve prepreke. Neretko prođe nekoliko godina pre nego što deca odluče progovoriti, često tek kao odrasle osobe – rekla je.

Navela je najčešći razlog tome:

 Zato što su nasilnici obično poznati žrtvama, često su članovi porodice ili bliski ljudi koji manipulišu i ucenjuju. Deca postaju sve češće žrtve i u školi. Nedavno je prijavljeno da su dečaci koristili aplikacije veštačke inteligencije da bi širili eksplicitne fotografije i video snimke drugih učenika – rekla je i istakla:

Važno je da roditelji i deca stvore otvorenu atmosferu, gde nema tema koje su tabu. Deca bi trebala znati da neće biti kažnjena ako postanu žrtve i da mogu podeliti svoje probleme sa roditeljima kako bi se situacija rešila.

Prevencija je ključna, a ovo su neki znakovi da nešto nije u redu sa detetom:

-Dobra porodična atmosfera igra veliku ulogu. Roditelji trebaju biti pažljivi jer deca često pokazuju znakove zlostavljanja. Izbegavanje prisustva određenih osoba, neobično ponašanje ili promene u ponašanju mogu biti znakovi. Nasilje svake vrste je neprihvatljivo, posebno kada su deca žrtve. Trebamo imati nultu toleranciju prema nasilju i nasilnicima. Javno informisanje, prijavljivanje nasilnika i rad na prevenciji su ključni u borbi protiv nasilja.

– Dete izbegava da bude u prisustvu neke osobe, ne želi da skida određene delove odeće, popušta u školi, postaje agresivnije i ima noćne more ali i promene u ishrani I slično…- upozorila je Perišić. Nasilje bilo koje vrste nad bilo kim nedopustivo je i svi bi trebalo da imamo nultu toleranciju prema nasilju i nasilnicima, pogotovu kada je dete žrtva nasilja. U tom smislu neophodno je da se u javnosti o tome govori, da se nasilnici prijavljuju i najstrože sankcionišu, a da celo društvo radi na prevenciji, koja je ključ u borbi protiv nasilja.

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/4315116/koji-su-prvi-znaci-da-je-dete-prezivelo-neki-vid-zlostavljanja

Izvor : Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *