KOLIKO CIGARETA I DUVANA SME DA SE UNESE U SRBIJU? 

Prema važećim propisima Republike Srbije duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga putnika, ali je njihova količina ograničena na 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duvana ili na odgovarajuću kombinaciju navedenih akciznih proizvoda.

Mada su slična ograničenja na snazi i drugde u svetu carinski službenici se u praksi najčešće susreću sa nepoštovanjem ovog pravila, pa su tako i 11. juna 2024. godine na graničnom prelazu Aerodrom Nikola Tesla, u saradnji sa policijom, zaplenili 510 paklica cigareta, kao i neprijavljenu tehničku robu, koju je jedan putnik pokušao da prokrijumčari.

Slučaj je otkriven kada je u zelenom kontrolnom prolazu zaustavljen putnik, koji je po preuzimanju prtljaga krenuo ka aerodromskom izlazu. Kontrolom na skeneru u njegovim koferima i torbama uočene su nepravilnosti, zbog čega je usledio detaljan pregled.

Tada je u njima pored nešto malo garderobe pronađeno 510 paklica cigareta kineskog porekla, nov mobilni telefon “Redmi K70“ i jedan nov zvučnik “Xiaomi Pro LX06“. Krijumčarena roba biće privremeno zadržana do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Izvor : Kurir.rs

Foto: Carina Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *