KOLIKO JE JEFTINA STRUJA JEFTINIJA?

U Srbiji, naročito tokom zimskih dana i povećanje potrošnje struje zbog grejanja, mogućnost smanjenja potrošnje struje sve je češća tema u domaćinstvima.

Koje to jednostavne promene možemo da uvedemo da bismo smanjili potrošnju struje i umanjili račun?

Korišćenje jeftine struje

Noćna tarifa tri do četiri puta je jeftinija od dnevne. Ukoliko počnete da punite bojler noću, perete veš i sudove u mašinama, možete da uštedite i do nekoliko hiljada dinara mesečno.

Ono o čemu posebno treba voditi računa je to da noćna jeftinija tarifa ne počinje u isto vreme za sve potrošače. To znači da je noćna tarifa u Srbiji podeljena u tri zone. To su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Oni koji žive na teritoriji Vojvodine na jeftinije kilovate mogu da računaju svake noći od 23 sata do 7 ujutro.U centralnoj Srbiji jeftiniju tarifu potrošači koriste od 22 sata do 6 ujutro. Kada je reč o Beogradu taj termin je od ponoći do osam ujutro.

Važno je napomenuti da samo dvotarifna brojila mogu da imaju jeftinu struju, a to možete proveriti jednostavnim pogledom na strelicu na brojilu. Ukoliko pokazuje ka dole, jeftina tarifa je u opticaju.

Štedljive sijalice
Štedljive sijalicefoto: Print Screen Youtube

Zamenite sijalice

Investicijom u štedljive sijalice ili LED svetla možete smanjiti od 5 do 9 puta potrošnju struje na sijalice.

Zamrzivač, Frižider, Štednja
foto: Printscreen/youtube, printscreen/reddit, EPA

Optimizujte frižider

Ukoliko povećate temperaturu na frižideru i stavite da hladi na 3, umesto na 4 ili 5 na skali, možete da smanjite račun. Takođe, smanjite i broj otvaranja frižidera, jer pri otvaranju temperatura u njemu se diže, te zahteva dodatnu potrošnju energije.

Smanjite grejanje

Ukoliko se grejete samostalno, bilo da je u pitanju etažno grejanje ili grejanje preko TA peći, lako možete smanjiti račun jednostavnom promenom – smanjite temperaturu nekoliko stepeni ukoliko niste kući. Stan će vam ostati topao, a račun će se smanjiti. Ukoliko pak koristite TA peć, punjenje tokom noći je od velike pomoći za smanjenje potrošnje.

Investirajte u pametne tehnologije

Od pametnih utičnica, do pametnih termostata, postoji mnoštvo novih tehnologija koje za samo nekoliko hiljada mogu znatno da utiču na duge staze da naprave vaše domaćinstvo ekonomičnijim.

Izvor : Espreso/T.Š.

Foto: Profimedia, Espreso

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *