KOLIKO JE OPASNO OBJAVLJIVATI FOTOGRAFIJE DECE NA INTERNETU?

U vreme kada svaki deo života možemo da podelimo na društvenim mrežama, postavlja se pitanje koliko je opasno objavljivati slike dece.

Često roditelji bez razmišljanja o posledicama, objavljuju fotografije dece, čak i one sa plaže i bazena, a stručnjaci upozoravaju da one lako mogu završiti u rukama podefila i to za samo pet centi.

Katarina Jonev, stručnjak za bezbednost dece na internetu i Maja Raković, generalni sekretar IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima razgovarale su o ovim opasnostima u jutarnjem programu Kurir televizije.

Kao stručnjak za bezbednost dece na internetu, Jonev ističe da roditelji imaju puno pravo da postavljaju slike svoje dece, ali da imaju i obavezu da znaju da ono što jednom postave ima svoj digitalni trag zauvek i nikad neće moći da isprate gde je postavljeni podatak završio niti na koji je način upotrebljen.

– Roditelj ima pravo da izloži dete virtualnoj javnosti. Mora, ipak da postoji odgovornost i najbolji interes za svako dete. Poslednjih godina postoji jedan fenomen „sharing thing“, a to je potreba da se svaki trenutak odrastanje deteta objavljuje na internetu, ne shvatajući da ostavljaju detetu time digitalni trag – rekla je Jonev i upozorila:

– MI kada jednom postavimo fotografiju apsolutno gubimo kontrolu nad njom i tamo ostaje za „vjeki veka“. Ne znamo da li je „fotošopirana“, da li je „skrinšotovana“ da li je prodata na crno tržište i to moramo imati na umu. Bezbednost i privatnost su detetu na prvom mestu – rekla je Jonev.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *