KOLIKO KOŠTA PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE?

Bilo da ste dobili temperaturu ili imate neku težu povredu, na pregled doktora – naročito specijaliste, moraćete da sačekate neko vreme. Nije tajna da se u domovima zdravlja koji su primarni centri zdravstvene zaštite na pregled ponekad čeka i više dana, dok se prijem kod specijaliste zakazuje i po nekoliko meseci unapred.

Upravo ove situacije najčešći su razlozi zbog kojih se veliki broj građana odlučuje za lečenje u privatnoj praksi.

Privatno zdravstveno osiguranje birate dobrovoljno i možete ga koristiti u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa osiguravajućom kućom. Naziva se i dobrovoljno ili dodatno zdravstveno osiguranje, a sve češće se nalazi kao deo paketa benefita prlikom zapošljavanja. Ukoliko vam ga firma ne uplaćuje – ugovor sa osiguravajućom kućom možete sklopiti i samostalno.

krediti, banke, osiguranje, Efektiva
FOTO: SHUTTERSTOCK

Milica Koprivica, pomoćnica direktora nadležnog za GlobosMedic u Globos osiguranju kaže da interesovanje za ovaj vid osiguranja kontinuirano raste „budući da se od početka pandemije promenila svest o važnosti ove vrste osiguranja i očuvanju zdravlja“.

– U 2023. godini premija ove vrste osiguranja celog tržišta porasla je za 47 odsto, što je skoro tri puta više od rasta ukupne premije tržišta osiguranja u Srbiji koji je iznosio oko 16 odsto. Najčešće su potencijalni klijenti odgovorne kompanije i poslodavci koji svojim zaposlenima žele da kroz ugovaranje ove vrste osiguranja ponude viši nivo zdravstvene zaštite – ističe ona.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
FOTO: SHUTTERSTOCK

Upitana koje medicinske usluge se najčešće traže kada se uputite kod “privatnog lekara”, Koprivica ističe da su to pregledi svih specijalističkih grana, kao i prateće dijagnostike. Ona objašnjava da “iako je u osnovi ove vrste osiguranja lečenje akutnih stanja, zastupljeno je i lečenje hroničnih bolesti“.

Koliko košta i šta sve obuhvata privatno osiguranje?

Deviza „koliko para – toliko muzike“ mogla bi da se primeni i na tarife osiguravajućih kuća. Naime, kao i kod ostalih proizvoda, u zavisnosti od toga koji rizici su pokriveni i cene se kreću od 20 evra, pa naviše. Moguće je da uz osnovni paket kombinujete i ostale pakete osiguranja, kao i da ostvarite određene popuste ukoliko se opredelite za porodične pakete. Cene se menjaju i u odnosu na godine osiguranika, ali i pol.

– Ponuda u osnovi sadrži mogućnost lečenja u vanbolničkim uslovima (preglede lekara svih specijalnosti, ultrazvučnu i drugu dijagnostiku, laboratorijska ispitivanja, testove i analize, kao i druge usluge za kojima se ukaže potreba usled narušenog zdravlja, povrede ili bolesti). Takođe, moguće je ponudom obuhvatiti i nadoknadu troškova lečenja u bolničkim uslovima, hirurške intervencije, zdravstvene zaštite trudnica, lekove, stomatologiju, oftalmologiju i sistematske preglede koji se obavljaju jednom godišnje – priča ona.

Prema njenim rečima, cene paketa su različite u zavisnosti od izbora osiguravajućeg pokrića i mogu se prilagoditi željama i mogućnostima svakog poslodavca. Dodaje i da je njihovim „osiguranicima dostupna mreža sa oko 800 renomiranih zdravstvenih ustanova. Za jednostavno zakazivanje pregleda dostupan je medicinski kontakt centar 365 dana u godini, 24 sata dnevno.

Makedonija, bolnica, lekari, zdravstvo
FOTO: SLOBODEN PEČAT

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije za februar 2024. godine, u Srbiji je aktivno 11 društava za osiguranje, a kod većine je moguće kupiti polisu za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

Iz osiguravajućih kuća već godinama objašnjavaju da je najveća zabluda koju ljudi imaju – da je dobrovoljno zdravstveno osiguranje „samo za bogate“, jer upravo oni koji nisu u mogućnosti da u momentu ozbiljnijih lečenja izdvoje potrebna sredstva da bi brže stigli do potrebne dijagnostike, treba da računaju na osiguranje.

– Ono što sa ponosom možemo da istaknemo je da smo kao industrija osiguranja u velikoj meri uticali na stvaranje svesti o važnosti preventivnih pregleda, te da je sistematski pregled jedno od najvažnijih pokrića na kojima potencijalni ugovarači insistiraju. Na ovaj način se podstiče odgovorno ponašanje pojedinca i stvara svest o značaju očuvanja zdravlja i otkrivanja bolesti u ranoj fazi – zaključila je Koprivica.

Izvor : kurir.rs/biznis.rs

FOTO: PROFIMEDIA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *