KOLIKO KOŠTA REGISTRACIJA VOZILA ?

Kada govorimo o budžetiranju jedan od najvećih godišnjih izdataka na koja domaćinstva u Srbiji računaju je registracija vozila. Tako će na primer prema gruboj računici za porodični auto zapremine motora 1.900 kubika i snage oko 100 konja registracija koštati od 41.500 do 44.000 dinara.

Registracija vozila se obavlja jednom godišnje kada vlasnici automobila moraju otići u MUP sa pripremljenom dokumentacijom, saobraćajna dozvola, dokaz o izvršenom tehničkom pregledu (registracione listove), dokaz o plaćenim taksama i obaveznom osiguranju vozila (uplatnice i polisa osiguranja) i lična karta.

Šta sve ulazi u trošak registracije jednog automobila?

Kada govorimo o registraciji treba imati na umu šta sve od troškova ona podrazumeva. Pogledajte u nastavku:

  • tehnički pregled
  • godišnja naknada za javne puteve (zavisno od vrste vozila)
  • godišnja naknada za zaštitu životne sredine (zavisno od vrste vozila)
  • administrativna taksa (zavisno od vrste vozila)
  • komunalna taksa
  • Budžet Republike Srbije – porez na luksuz
  • Registraciona nalepnica – 236 dinara
  • Saobraćajna i tablice
  • obavezno osiguranje vozila

Tehnički pregled

Zahvaljujući odluci Vlade Srbije donetoj 4. februara 2022. godine, cena tehničkog pregleda ove godine je ista kao i prethodne dve. Uredbom koja je tada doneta cena tehničkog pregleda je propisana, tj. njen maksimalni i minimalni iznos (uključujući PDV).

Tako je on za putnička vozila od 3.070 dinara do 6.020 dinara, motocikle od 2.120 do 4.120 dinara, teretna vozila od 4.620 do 11.920 dinara.

Premija osiguranja od autoodgovornosti

Od 1. maja ove godine premija osiguranja od autoodgovornosti poskupela je za oko 5 odsto. Prethodno poskupljenje polisa obaveznog osiguranja od autoodgovornosti bilo je 1. januara 2024. kada su cene skočile između 12 i 15 odsto.

Kako da znam koliko će me koštati registracija?

Jednostavno, na internetu postoji niz sajtova koji nude kalkulatore cene registracije vozila. Na tim veb stranicama potrebno je samo da ukucate osnovne podatke o vašem vozilu (na kojoj opštini ga registrujete, koja je vrsta vozila, koje je godište, koja je snaga i zapremina motora, koji premijski stepen birate…) i dobićete tačan iznos.

Izvor : Espreso / BlicBiznis / Prenela: J.N.

pregledfoto: Vladimir Šporčić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *