KROZ DUHOVNI RAZVOJ UVIĐAMO DA SMO DEO NEČEG VEĆEG

Čoveku je urođena potreba da veruje, da se prepusti osećaju pripadnosti celini većoj od njega samog, govorio je Karl Jung.

Molitva je savršeni vid komunikacije koji nam omogućava da se izdignemo na viši nivo postojanja, ali i način na kojim se povezujemo sa uzvišenim, sa Božanskom energijom.

Profesor i psihijatar Vladeta Jerotić često je isticao značaj molitve za duševno zdravlje i mentalno stanje. Govorio je da čestim izgovaranjem molitve vežbamo memoriju, ali i negujemo i čistimo svoju dušu.

O značaju i snazi molitve danas razgovarali su voditelji emisije „Puls Srbije“ sa Njegovim preosveštenstvom vladikom topličkim Petrom i psihijatrom Jovanom Stojković.

Psihijatar naglašava važnost duhovnosti u životu ljudi.

 Bez obzira na veru ili uverenja, svako u sebi nosi određeni stepen vere. Homo religiozus, predstavlja arhetipsku osobinu svakog čoveka koja ukazuje na potrebu da verujemo u nešto veće od nas samih. To može biti religiozno uverenje, ali i drugi oblici vere – rekla je Stojković koja ističe da „bez vere ne bismo mogli da ustanemo iz kreveta“.

Dugo vekova crkva je bila i ostala lečilište duše, istakla je Stojković.

– Duša, kao pojam, izaziva interesovanje i u crkvenim i u naučnim krugovima. Psihijatri i psihoterapeuti bave se mentalnim funkcijama i poremećajima, ali često zanemaruju aspekt uma koji može pružiti dublje razumevanje smisla našeg postojanja. Kroz duhovni razvoj, shvatamo da smo deo nečeg većeg i da naši životi imaju svrhu – uputila je Stojković.

Upravo u tim trenucima, kako naglašava Jovana Stojković, dešava se unutrašnji dijalog sa sobom i povezivanje sa duhovnošću.

– Molitva takođe ima važnu ulogu u psihoterapiji. Ona može biti korisna u prevazilaženju unutrašnjih konflikata, suočavanju sa krizama i greškama, te pružiti snagu volje da se nosimo sa izazovima života. Kada se količina grehova nataloži, i uvidimo nešto, mi sa time u psihoterapiji ne moramo ništa da radimo, dok je u veri greh nešto što treba okajati, i crkva ima jasne duhovne zakone koji postoje, verovali mi u njih ili ne – rekla je Stojković.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *