KUPOVINA PREKO INTERNETA SVE POPULARNIJA KOD NAS

U trećem tromesečju ove godine obavljeno je 10 miliona transakcija građana preko internet sajtova trgovaca, od čega je na sajtovima trgovaca u zemlji izvršeno više od 9,3 miliona kupovina, čija je vrednost dostigla 27,3 milijarde dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS), uz isticanje da je ovakva kupovina u Srbiji sve popularnija.

Znatan rast broja dinarskih transakcija građana preko internet sajtova u trećem kvartalu, od 27,72 odsto i vrednosti od 35,86 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine ukazuje na to da popularnost kupovine robe i usluga preko interneta, karticama i elektronskim novcem nastavlja da raste, objavila je NBS na svom sajtu.

Kada je reč o plaćanjima na stranim internet sajtovima, ako se posmatraju odabrane valute, u evrima je porastao broj transakcija za 61,55 odsto (2,7 miliona naspram 1,7 miliona plaćanja) u odnosu na treće tromesečje 2022. godine, dok je njihova vrednost veća za 43,61 odsto (147,6 miliona naspram 102,8 miliona evra).

Slično, broj plaćanja u američkim dolarima na internetu porastao je za 68,09 odsto (1,8 miliona naspram 1,1 milion plaćanja), dok je njihova vrednost veća za 36,86 odsto (44,3 miliona naspram 32,4 miliona dolara) u odnosu na treće tromesečje 2022. godine.

Ukupan broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i elektronskim novcem na internetu u svim valutama iznosi 14,8 miliona, što je za 36,72 odsto više nego u trećem tromesečju 2022. godine.

Kako su naveli iz NBS, podaci ukazuju na to da građani Srbije pretežno kupuju na domaćim internet prodavnicama i da se uzlazni trend nastavlja iz godine u godinu.

Iz NBS su ukazali i da se u skupu podataka ne nalaze kupovine kod kojih se plaćanje vršilo pouzećem robe, s obzirom na to da centralna banka ne raspolaže pomenutim podacima.

Izvor : Beta/nova.rs

Foto:Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *