LISTA 10 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI

U Srbiji, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, radi tačno 2.835.900 zaposlenih. Dok su IT poslovi među najplaćenijima, primećeno je i da su zanatski poslovi postali izuzetno unosni, nudeći priliku i onima bez fakultetskih diploma da dobro zarade. To predstavlja ogromnu šansu za čak 317.800 nezaposlenih radnika.

Plate u Srbiji variraju od minimalne zarade koja iznosi oko 40.000 dinara do čak pola miliona dinara, a ovo su neka od najplaćenijih zanimanja za koja nije neophodna visoka stručna sprema.

IT sektor

Ovaj sektor dominira ne samo u Srbiji već i širom sveta. Velika potražnja postoji za programerima, kao što su: IT Project Manager, UX/UI/WEB Designer, C#/C++ Developer, Mobile developer, Data Warehouse/Business Intelligence Developer, Python Developer, Software Developer/Programmer/Engineer, JavaScript Developer, Business Intelligence/Data Warehouse Consultant, Backend developer, Software Developer/Programmer/Engineer, Full stack developer i Backend developer. Njihove plate se kreću od 250.000 do 500.000 dinara.

Menadžer prodaje

Posao menadžera prodaje uključuje vođenje tima prodavaca, postavljanje prodajnih ciljeva i strategija, pregovaranje sa ključnim klijentima i analizu tržišta. Ovo je dinamičan posao koji zahteva izuzetne komunikacione veštine i sposobnost vođenja tima. Plate menadžera prodaje se kreću od 250.000 do 350.000 dinara.

menadžer, šef
FOTO: SHUTTERSTOCK

Šef gradilišta

Šef gradilišta je odgovoran za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti na gradilištu. To uključuje upravljanje radnicima, kontrolu troškova i rokova, kao i komunikaciju sa investitorima i nadzornim organima. Ovo je pozicija koja zahteva organizacione sposobnosti, tehničko znanje i iskustvo u građevinskoj industriji. Plata šefa gradilišta je oko 250.000 dinara.

radnici, gradilište
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vozač

Vozači su neophodni u različitim sektorima, od transporta robe do prevoza putnika. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti vožnju kamiona, autobusa, taksija ili dostavnih vozila. Pozicija vozača zahteva dobru vozačku sposobnost, poznavanje saobraćajnih propisa i odgovornost prema putnicima ili teretu. Plate vozača se kreću od 250.000 do 350.000 dinara.

Marketing menadžer

Marketing menadžer je odgovoran za razvoj i sprovođenje marketinških strategija i kampanja. To uključuje istraživanje tržišta, kreiranje marketinških planova, vođenje tima i analizu rezultata kampanja. Ovo je kreativan posao koji zahteva analitičke veštine, kreativnost i sposobnost rukovođenja. Plata marketing menadžera je oko 250.000 dinara.

saveti, posao, karijera, marketing, uspeh
FOTO: PROMO

Vodoinstalater

Vodoinstalateri su specijalizovani za instalaciju i popravku vodovodnih sistema. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti postavljanje cevi, slavina, sanitarnih uređaja i grejnih sistema. Ovo je posao koji zahteva tehničko znanje, veštinu i preciznost. Plate vodoinstalatera se kreću oko 240.000 dinara.

Vodoinstalater
FOTO: SHUTTERSTOCK

Arhitektonski projektant

Arhitektonski projektanti su odgovorni za dizajniranje i planiranje građevinskih projekata. To uključuje kreiranje skica, crteža i modela, kao i saradnju sa klijentima i inženjerima. Ovo je kreativan posao koji zahteva tehničko znanje, estetski osećaj i sposobnost rada na različitim projektima. Plate arhitektonskih projektanata variraju od 240.000 do 270.000 dinara.

gradilište, građevina, inženjer, 0340721065, arhitekta
FOTO: PROFIMEDIA

Mašinski inženjer

Mašinski inženjeri su specijalizovani za dizajniranje, razvoj i održavanje mehaničkih sistema i mašina. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti projektovanje proizvoda, testiranje prototipova i rešavanje tehničkih problema. Ovo je posao koji zahteva tehničko znanje, kreativnost i analitičke veštine. Plate mašinskih inženjera su oko 235.000 dinara.

inženjer
FOTO: PROFIMEDIA

Šef kuhinje

Šef kuhinje je odgovoran za upravljanje kuhinjom restorana ili hotela. To uključuje kreiranje jelovnika, organizaciju rada kuhinjskog osoblja i kontrolu kvaliteta hrane. Ovo je dinamičan posao koji zahteva kulinarske veštine, upravljačke sposobnosti i sposobnost rada pod pritiskom. Plate šefova kuhinja su oko 350.000 dinara.

kuvar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Stomatolog

Stomatolozi su specijalizovani za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju bolesti usta i zuba. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti popravke zuba, vađenje umnjaka i izradu proteza. Ovo je posao koji zahteva medicinsko znanje, veštinu i pažnju prema pacijentima. Plate stomatologa su oko 180.000 dinara.

zubar, stomatolog
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema podacima Infostuda, ovo su maksimalni iznosi zarada, što znači da se ne očekuje da svi poslodavci nude iste plate za iste pozicije. Takođe, ovi podaci su primenljivi na deficitarna zanimanja poput vozača, vodoinstalatera ili nekih pozicija u ugostiteljstvu i građevinarstvu, gde poslodavci ciljaju da privuku radnu snagu.

Nakon IT sektora, avio-saobraćaj, naučna istraživanja, finansijske usluge i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa su oblasti koje nude visoke zarade.

Izvor : Kurir.rs/Muškarci.rs

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *