LISTA NAJSREĆNIJIH ZEMALJA

Finska je ponovo najsrećnija zemlja, čime je odbranila titulu četvrti put zaredom.

Na listi najsrećnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku sa opštim osećajem blagostanja i snažan oseđaj međusobnog poverenja i podrške.

„Izveštaj o svetskoj sreći za 2022. otkriva svetlost u mračnim vremenima. Pandemija je donela ne samo bol i patnju, već i povećanje društvene podrške i dobročinstva. Dok se borimo protiv bolesti i rata, od suštinskog je značaja da se setimo univerzalne želje za srećom i sposobnosti pojedinaca da se udruže“, navodi se u zaključku.

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek, zatim sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije, piše World population review.

Da bi uporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju koju su nazvali Distopija i ispunili je „najsrećnijim ljudima na svetu“. Zatim su postavili Distopiju kao vrednost u svakoj od šest kategorija i izmerili rezultate zemalja u stvarnom svetu u odnosu na ovu vrednost.

Ispostavilo se da su prvih sedam najsrećnijih zemalja na svetu sve zemlje severne Evrope. Finska je uzela prvo mesto, četvrtu godinu zaredom, s ukupnom ocenom 7.842 (od 10).

Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 bodova.

Najmanje srećna zemlja na svetu za život je Afganistan, koji se nalazi na 149. mestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog veka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Među poslednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto.

Što se naših krajeva tiče, najbolje plasirana zemlja iz regiona je Slovenija na 29. mestu, i to je manje-više očekivano, a zanimljivo je da je sledeća – Srbija. Ove godine je na 48. mestu, dok je Hrvatska pala na 59. mesto. Bosna i Hercegovina je na 63. mestu, slede Crna Gora i Severna Makedonija na 71. odnosno 92. mestu.

Rumunija je na 45. poziciji, Mađarska 52, Bugarska 86., a Albanija 91.

Inače, prošle godine Slovenija je bila na 22. mestu, Srbija na 43, Hrvatska 47, BiH 67, Crna Gora 75, Severna Makedonija 89.

Izvor : Ana Kalaba/Nova.rs

Foto : Lasse Ansaharju / Alamy / Alamy / Profimedia,Screenshot/worldpopulationreview.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *