LOŠA VEST ZA PUŠAČE

U skladu sa akciznim kalendarom s prvim danom jula veća je i akciza na duvan i duvanske proizvode. U periodu od 1. jula do 31. decembra 2024. godine, nova specifična akciza na cigarete povećana je na 99,41 dinara po paklici, tako da pušače očekuje novo povećanje cena cigareta.

Akciza će biti veća za 1,71 dinar po pakli, dok će sledeća, od 1. januara 2025. godine, biti 101,12 dinara. Prethodno povećanje bilo je u maju, kada su cene usklađene sa ratom inflacije od prosečnih 7,6% iz 2023. I ovoga puta očekuje se „standardno“ povećanje od desetak dinara po paklici.

Na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u zemlji, pored specifične akcize plaća se i proporcionalna akciza po stopi od 33%, koja se sada ne menja u procentu ali utiče na krajnju cenu pošto se ona sračunava prema maloprodajnoj ceni koja se uvećava zbog veće specifične akcize (i PDV-a na sve to).

Cigarete
foto: PORNCHAI SODA / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema izmenama Zakona o akcizama od od 1. oktobra 2023. godine, važi novi akcizni kalendar za duvanske proizvode koja je donela i nove iznose specifične akcize.

Vlada, na predlog Ministarstva finansija utvrđuje jednom godišnje, i to do 15. februara tekuće godine, iznose prosečne ponderisane maloprodajne cene u prethodnoj kalendarskoj godini a iznose minimalne akcize utvrđuje polugodišnje, i to do 15. februara, odnosno do 31. jula tekuće godine.

Tečnost za punjenje elektronskih cigareta poskupela je 1. maja i do 31. decembra 2024. godine će ta akciza iznositi 10,46 dinara po mililitru.

Pušenje, Cigarete
foto: Tamara Trajković

Akcize i na nikotinske vrećice

Od 2015. godine među akcizne proizvode su svrstane i punila za elektronske cigarete, tečnost i nesagorevajući duvan. A od januara ove 2024. godine u toj grupi su i nikotinske vrećice – „snus“.

Akciza za duvansku tečnosti menja se od 1. januara sa 8,64 dinara po mililitru na 9,72 dinara a kod nesagorevajućeg duvana sa 80% minimalne akcize na 1.000 komada cigareta na 90% minimalne akcize (u periodu od 1. januara do 31. decembra 2024. godine).

Izvor : Espreso / 24 sedam

Foto: Tamara Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *